Egzama Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Egzama Tedavi Yolları

21.04.2022
20.829
Egzama Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Egzama Tedavi Yolları

Egzama Nedir Atopik Egzama Nasıl Geçer? Egzama günümüzde ve geçmişte çok yaygın olan bir deri rahatsızlığı türüdür belirgin özelliği kaşıntı yanma hissi şişme ve kızarıklık olarak baş göstermektedir bütün hastalarda özellikler birebir aynı olmasa da benzer özellikler taşımaktadır. Peki egzama nedir- atopik egzama nasıl olur? Tedavi yolları nelerdir.

Egzama Bulaşır mı?

Peki egzama bulaşır mı? egzama yayılan bir cilt problemidir hijyene ve egzamaya sebep olan nedenlere dikkat edilmediğinde ciltte yayılma meydana gelir. Tıp dilinde topik dermatit olarak adlandırılan alerjik olarak da kabul edilen ayrıca kalıtsal  olarak da düşünüldüğü deri enfeksiyonu şu ana kadar yapılmış olan çalışmalarda gerçek nedeni net olarak tespit edilememiştir.

Egzamanın en çok etkili olduğu yaş gurubu çocuklardır çocuklar gelişme döneminde olduğundan dolayı cilt problemleri ile daha çok karşılaşmaktadırlar egzamanın günümüze kadar netlik kazanmış bir tedavisi yoktur ,egzama problemi yaşıyorsanız doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanarak hastalığın yavaşlatılması veya bitirilmesi söz konusudur, egzamanın çok çabuk gelişebilen ve kendine  yenileyebilen bir hastalık türü olduğundan ilaçların zamanında ve aksatılmadan doktor tavsiyesine uygun kullanılması hastalığın tedavi süresini kısaltmaktadır.

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik  dermatit nedir sorusuna şöyle cevap verebiliriz, egzama başlangıcından önce vücutta Reaksiyon başlamadan onu tetikleyen bazı faktörler vardır, Bu faktörler arasında bazı yiyeceklerin bulunduğu gibi, giysi içecekler, hava şartları,kalıtsal bazı nedenler,stres,ani hava değişimleri, mevsim değişiklikleri hava kirliliği, gibi etkenleri vardır, egzamayı başlama seviyesine getiren  başlıca nedenler yukarıda saydıklarımız ebn başlıca olanıdır.

Bir kaç örnekle açıklayacak olursak, satın alınan giysilerde kimyasal boya maddeleri kullanılan kumaş türü vücutta Reaksiyon meydana getirmektedir, günümüzde tekstil ürünlerinde aşırı derecede kimyasal boya kullanımı bulunmaktadır bundan dolayı, özellikle çocuklarımıza almış olduğunuz giysileri bir kez yıkamadan giydirmemeliyiz.

cildimizin üzerindeki gözenekler, yoluyla kimyasal maddeler deri altına yerleşerek egzamaya bazen farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir, atopik dermatit egzamanın başlamasına sebep olan faktörlerdir, 03 yaş arasındaki bebeklerin ciltleri çok hassas olduğundan cilt yüzeyinden  mikrop kapmaları, Kolaydır 3 yaşından sonra bu hassasiyet giderek azalmaktadır. 03 yaş arası çocukların egzama gibi hastalıklara ya kalan mamaları için ılık su ile sık sık banyo yaptırmak gerekir.

Atopik dermatit Alerjisi için Alınacak Önlemler

En önemli korunma yolları doğumdan önce başlamaktadır çocuklar daha anne karnındayken Egzamaya karşı bağışıklığı artar veya azalır buna neden olarak, annenin beslenmesi sigara kullanımı, alkol kullanımı, gelmektedir.

Sigara ve alkol kullanımı annenin bağışıklık sistemini zayıflattığı gibi aynı şekilde anne karnında bulunan bebeğin de bağışıklığını etkilemektedir, anne olanlar daha fazla dikkatli olması gerekmektedir, gebelik esnasında anne adaylarının kesinlikle sigara alkol zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durması bebeğin sağlığı açısından kritik öneme sahiptir, Bu zararlı alışkanlıklar bebeğin doğumdan sonra egzamaya yakalanma riskini kolaylaştırdığı gibi farklı hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadır,.

Egzama Neden Olur? Nasıl Geçer?

Sezer yanla yapılan doğumlar da çocukların egzamaya daha kolay yakalana bildikleri gözlemlenmiştir. Çocuk emzirilmeye başladıktan sonra egzamaya neden olan ,Yiyecekler arasında bulunan süt yumurta balık gibi besinleri almayınız Ayrıca emzirme döneminde olan bayanların yapmaları gereken Bir diğer konu magnezyum Demir ve kalsiyum alımına dikkat etmek gerekir Bu vitaminler yeterli oranda alındığında bebeklerdeki egzama riskini büyük ölçüde düşürmektedir.

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklik ve çocukluk döneminde Banyodan sonra en dikkat edilmesi gereken nokta banyo yapıldıktan 3 5 dakika sonra, cildi nemlendirici krem vasıtası ile nemlendirilmesi gerekmektedir.

fıstık içerikli bazı nemlendiriciler çocukların cildinde Alerjik reaksiyonlara ve ardından egzamaya neden olmaktadır Bundan dolayı özellikle bebeklerde kullanılacak olan nemlendirici kremleri fıstık yağ gibi alerjen maddeleri içerisinde bulundurmamak gerekir Bebeğinizin cildini çok kuru olmamasına dikkat etmek gerekir.

Egzama Kremleri Atopik Dermatit Kremler

Atopik dermatit Kremi çeşitleri arasında en bilindik faydalı olanları bepanthol, sensiderm, bioderma atoderm, ürünleridir. Bu ürünler cildi nemli tutarak uzun süre kurumasını engellemektedir aynı şekilde tedavi edici cilt çatlaklarını gideren özelliklere sahiptir. Kremler hakkındaki detaylı bilgileri öğrenmek için cilt kremleri bölümünde ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Egzama Dikkat Edilmesi Gerekenler

Egzamanın cildimizdeki belirtileri cilt yapımızın bozulmasından kaynaklanan cildimizin nem oranı dengeleyememesi kuruluk oranının artması cilt sağlığımızı bozulması cildimizin dışarıdan gelen etkenlere karşı bağışıklık sisteminin zayıflaması görevini yerine getirememesi dir cilt yapısı bozulduğunda cilt dışarıya  nem salgılayarak su kaybına yol açmaktadır rahatsızlığı daha ileriye gitmemesi şişmeleri ve kızarıklığın artmaması için aşağıda soyacağımız maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Banyo yaparken vücudunuzu kesele meyin
  • Cilt kuruluğuna neden olacak sabunlarla uzak durulmalıdır.
  • Naylon giysilerden kaçınılmalıdır.
  • Giyeceklerinizi hepsi  pamuklu giysiler olmalıdır
  • Toz deterjanlar vücut gözeneklerinden içeri girdiğinden  çamaşırları yıkarken durulama işlemini 2 defa yapmalısınız.
  • Sizi terletecek dar giysilerden kaçınmalı bol ve rahatsız etmeyecek giyecekler tercih etmelisiniz.
  • Giysilerinizi kalın ve sert malzemeden yapılmamasına dikkat ediniz.

Egzama  Hastalığında Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

  • Yumurta
  • Peynir
  • Süt
  • Deniz mahsulü ürünler
  • Kabuklu yiyecekler

Egzama  hastalığı süresince bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır

Egzama Tedavi Şekilleri

Atopik dermatit,  egzama ilaç ve doğal yollarla tedavi edildikten sonra kısa veya uzun vadede tekrarlama ihtimali bulunmaktadır,  diğer taraftan hastalık tamamen geçebilir, bir daha tekrarlamaz.

Tedavinin üzerinden Kısa bir süre geçtikten sonra vücutta yanma var karıncalanmalar gibi durumlarla karşılaşılabilir, bu gibi durumlarda doktorunuzun Size uygun gördüğü ilacı söylenildiği şekilde kullanmaya devam etmelisiniz,

Normal ilaç ve kremlerle geçmeyen egzama, için ikinci alternatif olan ultraviyole Işık tedavisi yine sonuç almak mümkün genellikle Işık tedavisi ne gerek kalmasa da uzun vadede geçmeyen ağır vakıalarda Işık tedavisi uygulanmaktadır.

Egzamanın Doğal Tedavi Yöntemleri

Arasında şimdiye kadar uygulanmış olan ve sonuç alınmış bitkilerden bir tanesi hatmi çiçeği suyudur.

Yapılış şekline gelince

İki tutam hatmi çiçeği  yaprağı kaynatıp oluşturduktan sonra. iki veya 3 çorba kaşığı nişasta ile tam kıvamını buluncaya kadar karıştırmaya devam edin, pamuklu bir giysi, veya pamuk ile cilt sorunu yaşadığınız  bölgeye uygulayın.

Egzama Doğal Tedavi Yöntemleri Lahana Kürü

6 adet lahana yaprağını, güzelce temizledikten sonra üç buçuk bardak su ile kaynatıp iyice yumuşadıktan sonra lahana yapraklarını püre haline getirerek egzamalı bölge ye uygulayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.