Sinüzit Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

01.11.2020
2.210
Sinüzit Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Sinüzit Nedir? Neden Olur?

Sinüzit nedir Sinüzit yüz bölgemizde bulunan kemiklerin iltihaplı bir doku ile kaplanmasından meydana gelen baş ağrısına neden olabilen, farklı renklerde burun akıntısı ve koku alamamak gibi belirgin özellikler ile baş gösteren bir hastalıktır. Sinüsün tanımı burun bölgemizde bulunan kemiklerin hava boşluklarına verilen isimdir.Bu yazımda sizlere sinüzit bnasıl geçer, sinüzite evde tedavi yolları, sinüzit nasıl boşaltılır, gibi bir çok soruya yanıt vermeye çalışacağım.

Sinüslerin Görevi Nedir?

Kaygan bir vücut sıvı olan ve vücudumuzda sürekli ürettiği mukus salgısını meydana getiren sistemin parçasıdır. sağlıklı bir insanın vücudu günde 500ml mukus salgısı üretmektedir, çocuklarda sinüslerin tam olarak gelişmesi 13-14 yaşları arasında tamamlanmaktadır.

Sinüs Tanısı Nasıl Konur?

  • Sinüzit tanısı ancak hastanede KBB bölümüne giderek muayene sonucu ile net bir kanıya varmak mümkün olur,
  • insan vücudunda 5 ayrı sinüs çeşit vardır,
  • Yanağımız ‘da   bulunan sinüsler
  • Alnımızda bulunan (Frontal)
  • Göz kısmında bulunan sinüsler
  • Genzimizin bulunduğu bölgedeki sinüsler(sfenoid )

Sinüzit Nedir Nasıl Geçer?

Sinüzit Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Sinüzit Başlıca Belirtileri Şunlardır Sinüzit olduğunuzu nasıl anlarsınız aşağıda vereceğim belirtiler sizde de var ise sinüzit olma ihtimaliniz yüksektir bir an önce tedavi yollarına bakmanız gerekir.

  • Şiddetli baş ağrısı yaşıyorsanız
  • Herhangi belirgin bir hastalığınız olmadığı halde ateşiniz yükseliyorsa
  • Sürekli burun tıkanıklığı probleminiz var ise
  • Koku almakta güçlük çekiyorsanız
  • Burnunuzda sarı, yeşil renkte akıntı oluyorsa

Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

Normal yaşantınızı sürdürürken pek çok değişik nedenlerden sinüzit olma riski vardır.

Başlıca Sinüzit Olma Nedenleri Şunlardır

  • Özellikle bahar aylarında, ve farklı nedenlerden kaynaklanan alerjik , durumların sinüs Ostiomlarını tıkayarak sinüzite Neden olan etkenlerden birisidir.
  • Burundaki şekil bozuklukları ve kemik eğriliğinin zamanla sinüzit rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
  • Solunum yollarında bulunan polipler
  • Sinüsün mukozanın dışarı çıkmasını sağlayan yolların kapanmasına neden olan burun içerisindeki et büyümeleri
  • Geniz kısmında ’ki  büyümüş geniz etlerinin aynı şekilde mukoza salgısının dışarı çıkmasını engellemesi ile
  • Bazı hava ve s akımının oluşturmuş olduğu ani basınçlar ostiumları kapatarak , sinüse neden olur
  • Üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık yaşanmasına bağlı , burun yollarında bulunan sıvının katılaşmasına bağlı olarak, tıkanmaların enfeksiyona neden olup sinüzite neden olabilmektedir.
  • Sinüzit çok sık rastlanılan ve farkında olmadan bir çok kişinin kronik olarak devam ettirmekte olduğu bir hastalıktır, günlük yaşantınızı olumsuz ekilmektedir,
  • Geceleri ağzınız açık uyuyorsanız, sürekli geçmeyen baş ağrıları, halsizlik ve horlama gibi bazı nedenler ile başlamaktadır.,
  • Sinüzit olma nedenleri arasında çevresel bazı faktörlerde bulunmaktadır,

Sinüzitin psikolojik etkileri

  • Sinüzit in psikolojik etkileri rahat nefes almadığınız için odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz
  • Burun tıkanıklığından dolayı beyin e yeterli oksijen gitmediğinden kendinizi yorgun hissedebilirsiniz
  • Uyuma isteği

Islak Saç ile dışarı çıkmak Sinüzüte neden olurmu ?

Islak saç ile dışarı çıkmak ilk etata pek sorun gibi görülmese de , bunun sürekli bir alışkanlık hali alması üst solunum yolları hastalığı gibi bazı hastalıkları beraberinde getireceğinden , sinüzite davetiye çıkarmış olursunuz, ıslak saçlar sinüzite neden olur mu sorusuna kısaca  drek bağlantılı olmadığını, yalnız uzun vadede sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz.

Hamilelikte Sinüzit

Hamilelik döneminde bir çok kadın sinüzit hastalığına yakalanmaktadır, sinüsler mukus salgısını dışarı atmakla görevli hücre yapısıdır, hamilelik döneminde hamileliğe bağlı tıp dilinde progestron hormonu artışı nedeniyle sinüslerin şişmesinden dolayı mukus sıvısının dışarı çıkamamasından kaynaklı sinüzit oluşumu meydan gelmektedir.

Halk arasında sinüzit akıtma yöntemleri doğruları ve yanlışlarıyla bir çok yöntemi bulunmaktadır, bilinçsiz ve kulaktan duyma bazı yöntemler sinüzit gibi hassas bir rahatsızlık için istenmeyen sonuçlara sebebiyet verirken ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Bunun için uzman doktorların tavsiyelerini ve sinüziti akıtmak için en doğru yöntemleri sizler için araştırdık .Bu yazımızda sinüzit nasıl boşaltılır doğal sinüsleri boşaltma yöntemleri, evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz sinüzit boşaltma kürlerinden bahsedeceğiz.

Sinüzit nasıl boşaltılır İbrahim saraçoğlu sinüzit nasıl geçer  Sinüzite doğal tedavi yöntemleri ve sinüzit iltihap akıtma hakkında ki sorulara şöyle cevap vermektedir.

İbrahim saraçoğlu sinüzit tedavisinde öncelikle kendi tavsiyesi olarak 3 çeşit tedavi yöntemi tavsiye etmektedir.

  • Sinüzit tedavisinde cırtatan otu tarifi  (acı kelek)
  • Sinüzit tedavisinde Kır papatyası tarifi
  • Sinüzit tedavisinde Yoğurt suyu tedavisi

Sinüzit tedavisinde cırtatan otu tarifi

Sinüzit tedavisinde cırtatan otu tarifi  (acı kelek) tarifini anlatan ibrahim saraçoğlu önemli bir konuda uyarı yaparak başlamaktadır, sinüzit tedavisinde cırtatan otu bir çok kişinin bilinçsiz kullanımından dolayı hastanelik oldukları ve ciddi rahatsızlıklara sebep verdiği konusunda uyarmaktadır, kesinlikle acı kelek otunun suyunu drek olarak buruna damlatılmaması gerektiğini söylemektedir.

Sinüzit tedavisinde cırtatan otu tarifi  (acı kelek) nasıl yapılır Dr ibrahim saraçoğlu cırtatan otunu iyice inceşterek kullanılmasını söylemektedir bir su bardağı kaynatılmış suyun içerisine bir damladan fazla olmamak kaydı ile damlatılarak buruna günde 3 defa damlatmak suretiyle olmalıdır.

Sinüzit tedavisinde Kır papatyası tarifi  

Dr ibrahim saraçoğlu en önemli ve en çok tavsiye ettiği sinüzit tedavisinde kır papatyası tarifini şöyle anlatmaktadır.Bir tencereye 2 bardak su koyun içerisine bir avuç kır papatyası katın ve kaynamasını bekleyin buhar oluştuktan sonra tenceredeki buharı 5 dakika boyunca soluyun 10-15 dakika ara verdikten sonra tekrar aynı işlemi 3 defa tekrarlayın, burun akıntısı yani sinüslerin akması hemen olmayabilir her gün yapmaya devam edin sonuç alana kadar.

Sinüzit tedavisindeYoğurt Suyu Tedavisi 

Dr ibrahim saraçoğlu sinüzit tedavisinde yoğurt suyunun mucizesinden bahsetmektedir pek bilinmeyen ve en kolay uygulanabilen bu yöntemin etkili sonuçlarından bahsetmektedir. yoğurt ‘un yapıldıktan sonra altına bıraktığı suyunu günlük olarak tüketmeniz kısa vadede sinüslerin temizlenmesini sağlayacağı konusunda bizlere tavsiyede bulunmaktadır.

Üzerlik (Otu)Tohumu İle Sinüzit Tedavisi

Sinüzit hastalığı yaşayanların  en çok rahatsız olduğu konulardan bir gün boyu geçmek bilmeyen burun tıkanıklığı, günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilediğinden dolayı burun açıcı spreyler kullanarak tıkanıklığın giderilmesini amaçlamaktadırlar,maalesef bu işlem her zaman sonuç vermeye bilmektedir, tam burada ihtiyacımız olan üzerlik otu ile güzel bir buhar seansı yapmaktır, üzerlik otunu 1 lt suyun içerisine 2 tatlı kaşığı üzerlik otu katarak kaynatıp buharını solumanız burun tıkanıklığını açmakta size çok yardımcı olacaktır.

Sinüzit Evde Nasıl Geçer,

Sinüsleri boşaltmak istiyorsanız evde Yapabileceğiniz çok kolay bir yöntem var,

Sıcak suya koyduğunuz semiz bir bezi , 10-15 dakika burun veya anlınıza koyup bekletin  mümkünse uzanarak yapın, ilk seansa sonuç almadıysanız bu işlemi tekrar edebilirsiniz.

Nemli bir ortam sinüslerinize iyi gelecektir, buhar makinesi ortam nemlendiriciler sinüslerinize iyi gelecektir,

SİNÜZİTE EVDE DOĞAL BURUN SPREYİ YAPIMI

Sinüsler Nasıl boşaltılır?

Sinüzit iltihabı nasıl akıtılır? Öncelikle bir bardak suyu kaynatarak başlayın, ardından  1 çorba kaşığı tuzu ekleyin, güzelce karıştırın,

Hazır olduğunda sprey kutuya boşaltarak burnunuza püskürtün hepsi bu kadar ardından, akıntının gelmesini bekleyip rahatlayın

Sinüs bölgelerine masaj yaparak ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz, Alın Elmacık Kemiği, kaşlar, ve  iki kaş arasına bu bölgeler baş ağrınızın geçmesine ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Sinüzit Masajı Nasıl Yapılır

Sinüzit masajı yaparken , öncelikle yukarıda bahsettiğimiz ,aşağıda vermiş olduğumuz sinüslerin bulunduğu , bölgeye küçük dokunuşlar ile 15 –er saniye basılı tutarak  ve masaj yaparak ,baş ağrınızın geçmesini ve sinüslerin boşaltılmasını sağlayabilirsiniz,

Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer

Su vücudumuzun yaşamsal değerlerinden biri olduğu , gibi sayısız faydası vardır, yalnız su toplumuzda yeterince kıymeti bilinmeyen ,en önemli ifa kaynaklarımızdan bir tanesidir,

Su bir çok organımıza iyi geldiği gibi, sinüzitlere bağlı ağrıların geçmesin dede etkilidir, bol su tüketerek ,sinüslerin içerisinde birikmiş sıvıyı incelterek dışarı atılmasını kolaylaştırıp ağrılarınızdan kurtula bilirsiniz,

Vücudumuzun yarıdan fazlası sudan oluştuğundan su ihtiyacımız bir o kadar önem kazanmaktadır, su tüketimini artırmak sinüslerde bulunan mukus sıvısının daha rahat dışarı çıkmasını sağlayacağından sinüsleriniz rahatlayıp ağrınızı dindirmede önemli bir etkisi olacaktır, sinüzit ağrısına neden olan en önemli etken sinüslerde biriken mukus sıvısının dışarı çıkamayıp ağrıya neden olmasıdır.

Buhar tedavisi ile Buhar makinası kullanarak, veya başınıza bir örtü çekip sıcak su buharını soluyarak, hem bronşları rahatlatmış , hem de sinüslerinizin akmasını sağlarsınız.

Domates çayı ile bir su bardağı domates suyuna, 2 veya 3 diş sarımsak rendeleyerek ,içerisine  2 kaşık limon suyunu ilave edin ısıtarak  günlük olarak bu karışımdan için,.

Ağzınız ile sesli harflerle  uğultu çıkararak  Boğazınızda titreşime neden olacak şekilde, tekrarlayın  çok bilinen bir yöntem olmasa da İşe yaradığını göreceksiniz.

Sinüzit Olanların Dikkat etmesi Gereken Noktalar

  • Sık sık ağrılarınız oluyor ise TV telefon , tablet gibi elektronik ürünlerden uzak durmalısınız.
  • Kapalı havasız  ortamlardan, sigara içilen mekanlardan, ayrıca Alkolden uzak durmalısınız.
  • Bol yürüyüş yapıp, sporunuzu ihmal etmeyin
  • Şiddetli ağrı yaşadığınız zamanlarda Sıcak su ile duş alın ,Duştaki Buharda sinüslerinizle. iyi gelecektir.

Elma sirkesi içerisinde bulunan yoğun anti-inflamator özelliği ile iltihap sökücü etkisi vardır, bir bardak suya 1 çay kaşığı sirke ilave ederek i dilerseniz 1 tatlı kaşığı balda ilave edebilirsiniz, günlük bir bardak tok karnına için,

Ayrıca sıcak suya elma sirkesi katarak buharını soluyabilirsiniz.

Hamilelikte sinüzit Başlangıcının Belirtileri Nelerdir ?

  • Hamilelikte sinüzit başlangıcı , diğer sinüzit başlangıcı belirtileri ile aynıdır, burun akıntısı
  • Akıntının katı ve renkli olması
  • Geniz Akıntısının artması
  • Yanak ve gözlerde ağrı
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Yorgunluk

Hamilelikte Sinüzit Tedavisi

Hamilelik hassas bir dönemdir  ve bebeğinizin sağlığı söz konusudur, bunun  için belirtiler baş gösterir göstermez, doktorunuza başvurup, doktorunuzun size tavsiye ettiği ilaçları kullanmalısınız.

Baş Ağrısı Sinüzit Belirtisi mi?

  • Yaygın olarak bilinen bir diğer konu baş ağrısı çekenlerin hemen sinüzitten şüphe etmeleridir, genel olarak doğru olsa da, sinüzitin ortaya çıkarmış olduğu baş ağrısı biraz farklı bir evre izler.
  • Havasız ortamlarda kaldığınızda ortaya çıkan ağrılar
  • Mukoz bölgelerinde baş gösteren lokal ağrılar
  • İltihaplı bölgelerin içeride bulunan poliplere basınç yapması ortaya çıkan ağrılar alarak sıralayabiliriz.
  • Eğer yanak bölgesinde bulunan sinüslerde problem var ise ağrı sinüsün bulunduğu kısımdan dişlerinize doğru hareket eder ve dişlerinizde bu ağrıyı hissedersiniz.

İlerlemiş Sinüzit Belirtileri Nelerdir

Kronik Sinüzit Belirtileri

İlerlemiş sinüzit belirtilerini şöyle sıralamamız mümkündür

  • Şiddetli baş ve Yanak bölgesinde ki ağrılar
  • Sürekli koyu renkte burun akıntısı
  • Gece Terlemeleri
  • Merdiven çıkarken çabuk yorulma
  • Alın Bölgesinde uzun süreli kızarıklık

Sinüzit Nasıl Geçer?

Sinüzit hastalığı erken fark edilip bir an önce tedavi edilmesi gerekilen , ihmale hiç tahammülü olmayan bir rahatsızlıktır ,geç fark edildiğinde kronik bir hal alıp, kemik boşluklarına yerleşerek sizin ile birlikte yaşamını sürdürür.

Tedavi edilmediğinde çok daha ciddi farklı hastalıklara yol açabilmektedir, sinüzitin neden olduğu hastalıklar nelerdir, bakalım

  • Göz çevresinin enfeksiyon kapıp şişmelere neden olması
  • Mide rahatsızlığı olan reflüye neden olması
  • Farenjit
  • Kalıcı gastrit hastalığı
  • Menenjiti tetikleyerek, beyin bölgesi iltihaplanması

Bazı sinüzit çeşitleri erken tanıya bağlı ve ilaç tedavisi ile 1 ay gibi kısa süren tedavi ile geçmektedir.

Sinüzite Ne İyi Gelir?

  • Acılı yemekleri Seviyorsanız devam edin eğer pek hoşlanmıyorsanız alışmaya çalışırsanız iyi olur çünkü acı sinüzite iyi gelir.
  • Sarımsaklı yemekler ve sarımsak sinüzite iyi gelmektedir Zencefili içeceklerinizde kullanmanız ve bazen buharını solumanız gayet faydalı olabilir
  • Tuzlu su ile burun spreyi kaynatılmış su buharı Elma sirkesini suya ilave edip solumak sinüsleri açar Kekik yağı
  • Su tüketimini arttırmak sinüslerinizi açar
  • Deniz suyunu buruna çekmek sinüsler için hazırlamış olduğunuz tuzlu su etkisi ile aynı görevi yapmaktadır,ayrıca tuzlu suyu buruna çekmenin sinüslerinizle tedavi edici bir etkisi ol masada tıkanan burun yollarının açılmasına sebep vererek rahatlamamıza ve tıkanıklıktan bir süre kurtulmanıza yardımcı olur.

Sinüzit Ameliyatı

Sinüzit ameliyatı çoğu zamanlarda farklı sağlık sorunlarına sebebiyet vermiyor ise çok gerekli görülmemektedir, eğer ameliyat gerekli ise doğru zaman

Sinüzit ameliyatı zor mu? sorusuna her ameliyatta olduğu gibi ameliyat sonrası iyileşme döneminde rutin bazı rahatsız edici bazı durumlar hariç zor bir yönü bulunmamaktadır birde sinüzit ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekilen durumlar kısmında bahsettiğimiz tedbirler uygulanmalı

Sinüzit Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sinüzit hastalarının çoğunda aynı belirtiler olmaya bilmektedir bundan dolayı sürekli şikayet duyan ve iltihapların arttığı dönemde burun akıntısının renkli atmaya başladığında ve ağrıların artmasında sinüzit ameliyatı gerekli olmaktadır sinüzit problemlerini birçoğu ilaç tedavisi ile sözüyle bilmektedir ameliyat İltihabın yoğun olduğu dönemlerde yapılmamaktadır kan akışı hızı yavaş olduğu bazı dönemler vardır bu dönemlerde sinüzit ameliyatının yapılması tercih edilmiştir.

Çünkü ameliyat sırasında kanama daha az olmaktadır ameliyat sonrasında ise  yüzde ve burun bölgesinde şişmeler ve morarmalar olmamaktadır Sinüzit ameliyatları çoğunlukla başarılı geçmektedir. yalnız polipli Sinüzit rahatsızlığı olanlarda polipler küçültür dikten sonra ameliyat yapılmalıdır.

Sinüzit ameliyatı çok hassas bir ameliyat olduğundan profesyonel doktorlar tarafından yapılmalıdır sinüslerin bulunduğu kemik boşlukları çok ince ve hassastır bu alanda yapılan işlemler çok ince olan sinüs kemikleri zarar görmemesi gerekmektedir. dokuların titiz bir ameliyat ile temizlenmesi gerekir ameliyatta genel anestezi kullanılmaktadır ameliyat süresi hastalık evresine bağlı olarak yarım saat ile bir buçuk saat arası değişebilmektedir ameliyat sonrasında hastanın düzenli aralıklarla kontrollerini imal etmemesi gerekir.

Sinüzite kesin çözüm ve bir daha sinüzit olmamak için,radikal kararların alınması ve bunların gerçek hayatta titizlikle uygulanmasına bağlıdır, tatbiki sinüzit hastaları için ise çok yeni olduğunu söyleyebileceğimiz bir tedavi yöntemi olan Balon Sinüsoplasti diye isimlendirilen  ameliyatsız sinüzit tedavisi yapılabilmektedir  yarım saat gibi kısa bir sürede burun yapısına zarar vermeden çok kısa bir zamanda sinüsler açılarak hemen taburcu edile bilinmektedir, hasta ertesi gün normal yaşantısına dönebilir.

Sinüzit tedavisinde yeni bir yöntem olan “Balon Sinüsoplasti”, burun içindeki dokulara hiç zarar vermeden, kansız, tampon gerekmeden ve kesin olarak 20 dakikada sinüsleri açabilmektedir. Hasta aynı gün taburcu edilerek ertesi gün normal yaşantısına geri dönebilir.

Sinüzit ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sinüzit ameliyatı sonrası en önemli olan hastanın belli bir süre dinlenmesi gerekmektedir herhangi bir enfeksiyona sebep olmaması için ilk 1 hafta ziyaretçi kabul etmemesi doğru olacaktır. ameliyat sonrasında hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir ayrıca dikkat edilmesi gereken noktalar hastanın şükür memesi Ağrı eşya taşımaması uzun süreli yürüyüş yapmaması Mümkünse merdiven kullanmaması, sigara kullanılmaması sigara bulunan ortamlardan kesinlikle uzak durması ani hava değişimlerinden katılması gerekmektedir.

Sinüzit ameliyatında ölüm riski aslında yok denecek kadar azdır her ameliyatta olduğu gibi farklı komplikasyonlar gelişe bildiğinden Sinüzit ameliyatından da böyle bir ihtimal mevcuttur yalnız söylediğimiz gibi çok çok düşük bir ihtimal dir, ameliyat sonrasında hastalar Kısa bir sürede  taburcu edilirler.

Sinüzit Ameliyatı Sonrası Göz ağrısı nın nedenleri ise sinüzit ameliyatından sonra meydana gelen iltihaplanmanın göz çukuruna doğru ilerlemesi göz ağrısına ve göz mor armasına neden olabilmektedir.

Sinüzit mide bulantısı yapmasının nedeni geniz tıkanmasına neden olduğundan kimi hastalarda bulantıya neden olabilir.

Sinüzit ameliyatı yan etkileri nelerdir

yapılan bütün operasyonlarda vücudumuza verilen ilaçların ve yapılan ameliyatın etkisiyle bazı yan etkileri olması muhtemeldir çoğunlukla yolla sinüzit ameliyatı yan etkileri şunlardır

  • Kan akışının hızlı olduğu dönemlerde yapılan ameliyata bağlı olarak kanamanın yüksek olması
  • Uzun süreli baş ağrıları
  • Ateş yükselmesi
  • Burun ve göz çevresinde oluşan şişlikler
  • Renkli veya renksiz burun akıntısı
  • Aşırı oranda kanama
  • En sık görülen sinüzit ameliyatı sonrası yan etkilerdir

Sinüzit Ameliyatı Fiyatı

Sinüzit Ameliyatı Fiyatı devlet hastahanelerinde bir ücreti bulunmamaktadır, Özel hastahanelerde  2000 tl ila 3000 tl arası bir fiyat çıkmaktadır, tabi hastalığın evresi ameliyat süreci gibi bazı etkenler fiyat aralığını aşağı ve yukarı çekebilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.