Hamilelikte Sivilce Tedavisi
Hamilikte Sivilce Neden Olur? Hamilelikte sivilce sorunu yaşayanlar ne yapmalı? Gebelik sürecinin başlamasıyla birlikte pek çok farklı hormonal dönemden geçen anne adayları için sivilce gibi hormonlarla direkt ilişkili olan bir sorun yaşanması elbette çok normaldir. Hamilelikte yüzde ve vucutta sivilce sorunu ne denli normal karşılanması gerekse de elbette rahatsız edici ya da ilerleyici olabilir. Bu nedenle hamilelik sivilcesi hakkında nedenleri ve tedavisiyle birlikte tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Hamilelikte Neden Sivilce Olur?
Hamilelik boyunca yaşanan hormon dalgalanmaları, kendini cilt üzerinde belirgin şekilde gösterir. Dengesiz hormon düzeyiyle ilişkili bir sorun olan sivilce de hamileliğin yaygın bir sonucu olarak görülür. Ayrıca hamilelikte, anne adayının yağ bezlerinin daha yoğun çalışması nedeniyle sebum olarak adlandırılan fazla yağın üretimi de artmaktadır. Bu yağın üretimiyle birlikte gözeneklerde tıkanma yaşanması, bakterilerin kendine üremek için daha iyi bir ortam edinmesi ve enfeksiyonlu siyah noktaların belirmesi oldukça normal bir hal alır. Elbette bu noktada cildin fazla yağdan ve kirden arındırılması önemli bir hal alır.
Hamilelikte sivilce cinsiyet belirler mi, gibi sorular halk arasında oldukça sık duyulan sorulardandır. Ancak sivilcelerin bebeğin cinsiyetini belirttiğine dair herhangi bilimsel çalışma ya da kanıt bulunmamaktadır.
- Gebelik haricindeki dönemlerde de anne adayının yağlı bir cilde sahip olması,
- Adet öncesi sivilce sorunu yaşanıyor olması,
- Cildin yağ, kir ve ölü hücrelerden etkili şekilde temizlenmiyor olması,
- Yanlış, dengesiz ya da yağlı beslenme,
Gebelikte sivilce sorunu yaşanmasını tetikleyen risk faktörleridir. Yani herkes için aynı sorunun, aynı şekilde yaşanmayacağını hatırlamak gerekir ve görüldüğü üzere bazı değiştirilebilir maddelerin üzerinde durarak sorunun önüne geçilebilir.
Hamilelikte Sivilce Ne Zaman Çıkar?
Genel olarak tüm vücudun etkilendiği bu sürecin içerisinde anne adayının ne zaman bu sorunu yaşayacağı değişken cevabı olan bir sorudur. Ancak genel olarak gebeliğin 8. haftası itibariyle hormonal değişimler pik yapar ve ciltte sorunlar gözlemlenmeye başlar. Hamilelikte sivilce nerde çıkar sorusu da yine sık duyduğumuz bir soru olmakla birlikte, bazı kişilerde bahsedilen bu yoğun haftalarda normalde sivilce çıkmayan yerlerde de sivilcelerin çıkabileceğini söylemek mümkündür.
Yaşanan hormon değişimleri nedeniyle yalnızca yüz değil, tüm vücut geneli yağlanma ve sivilcelenme riskinden etkilenecektir. Yüzün haricinde göğüsler ve göbek kısımları, anne adaylarının en şikayetçi olduğu bölgelerin başında gelir.
Hamilelikte Sivilce Sorununu Önlemek için Öneriler
Hamilelikte sivilce sorunu yaşayanlar için sorunu en aza indirgemek ya da sorun belirmeden önlem almak için gerekli yolları bilmek oldukça önemlidir. Aslında anne adaylarının dikkat etmesi gereken küçük birkaç öneri, sandığınızdan daha da etkili olabilmektedir.
Gün içerisinde cildin temizlenmesi, sivilceleri önlemek adına normal zamanda olduğundan daha da büyük önem arz eder. Gün içerisinde minimum 2 defa, pH ve nem oranı cilt tipinize uygun şekilde olan bir temizleyici ile cildinizin yıkanması ve ılık suyla durulanması gereklidir.
Hamilelikte hali hazırda büyük önem kazanan makyaj malzemeleri konusu, hamilelik sivilcelerini önlemek için de önem kazanır. Cildin havalanmasına yol açan kapatıcı ürünlerin kullanımı mümkünse bırakılmalı ya da en aza indirilmelidir. Ürün kullanma konusunda ısrarcı olanların ise kullandığı markanın belirli testlerden geçen, güvenilir bir marka olduğundan emin olması önerilir.
Hamilelikte sivilce patlatmak yağ ve bakterilerin yayılmasına yol açacak büyük bir hatadır. Sivilceler ne denli rahatsız edici olsa da ciltte hasar bırakacak olan bu yanlıştan kaçınmak lazımdır.
Konu sivilceleri önlemek olduğunda temizlik konusu her anlamda ön plana çıkıyor. Öyle ki yalnızca yüzünüzün ya da sivilcelenen bölgelerin değil, el ve saçların da temizliği sivilcelerden korunmak için önem kazanıyor. Saçlarınızı mutlaka yağlanmasını beklemeden yıkamanız ve yüzünüze temas ederek sebumu yaymaması için genelde toplamanız öneriliyor. Birer bakteri yuvası olduğunu bildiğimiz ellerimizi ise daha sık yıkamaya zen göstermemiz ve yüzümüze temas ettirmekten kaçınmamız gerekiyor.
Cildin, ellerin ve saçların temiz olması kadar, temizlenmesi için hangi ürünleri tercih ettiğiniz de önemlidir. Süreç boyunca tercih ettiğiniz ürünlerin sivilce yapmayan, su bazlı ürünler olmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle makyaj temizleyici ya da cilt sütü gibi ürünler içerisinde sıkça kullanılan yağlardan dolayı, bu ürünler bitkisel olsa da kaçınmalısınız.
Cildi tahriş etmek ya da hırpalamak yerine nazik davranmak gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle sert tanecikli peelingler, keseler, sert havlular yerine yumuşak dokulu ürünler tercih etmeniz gerekiyor.
Cildin yağdan arındırılması kadar düzenli olarak nemlendirilmesi de alınabilecek önlemler arasındadır.
Hamilelikte Sivilce Nasıl Geçer? Hamilelikte Sivilce için Çözüm Önerileri Nelerdir?
Cilt sorunlarını, derinizin emdiği her maddeyi alan bir bebeği taşıdığınız hamilelik döneminde çözmesi güç bir sorun olarak görülebilir. Ancak doğru ürünler ve doğru kullanım ile karmaşık görünen bu soruna kolayca veda edilebilir.
İlaçsız bir şekilde hamilelikte sivilce tedavisi uygulanması elbette önceliğimiz olacaktır. Doktorunuzun önerdiği ve reçete ile almanız gerekli görülen bir ilaç varsa durum değişmekte, aksine doktorunuz aksini belirtmedikçe ilacınızı aksatmamanız gerekmektedir.
Doktor önerisi haricinde ilaç kullanılmaması gerektiğini hatırlattıktan sonra, cilde dışarıdan etki edecek kremlerden bahsedebiliriz. Ciltteki sorunlar iltihaplanmaya yol açtığı takdirde antibiyotik etkili merhemler ile sorun yayılmadan çözülebilir. Ancak bebeğe etkisi olup olmadığından emin olamadığımız bu merhemlerin de yine doktor tarafından reçete ile verilmesi gerekmektedir.
Sivilcelerin tedavisi gibi sivilce lekelerinin de tedavisi mümkündür. Hatta çok büyük bir değişiklik gerektirmeyen leke tedavisi de benzer kuralları kapsar. Hamilelikte sivilce lekeleri oluşmaması adına güneş ışınlarından ve kozmetik ürünlerden uzak durulması önemlidir. Lekelerin etkin bir şekilde tedavi edilmesi için ise kozmetik ya da medikal ürün kullanımı gerekebilmekte, bunun için de doğum sonrasını beklemeniz önerilmektedir.