Ciltte Deri Dökülmesi Nedenleri
Cilt soyulması vücudun derisinde oluşan, kepeklerin pul pul olup dökülmesidir. Birçok nedene bağlı olan cilt soyulması ve deri kuruluğu nedenleri Ciltte Deri Dökülmesi nedenleri? Deri soyulması iyi midir? genellikle yaz aylarında ortaya çıkar. Ciltte oluşan ölü hücreleri dökerek, yenisinin çıkmasını sağlar. Mevsimsel görülebilen cilt soyulması aynı zamanda bazı sağlık sorunlarının oluşmasıyla da ortaya çıkabilmektedir. Cilt soyulmasının başlıca nedenleri şöyledir;
Ciltte Deri Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
- Çok sıcak veya soğuk ortama maruz kalmak,
- Yağlı veya problemli bir cilde sahip olmak,
- Güneşli ortamda fazla sürede bulunmak,
- Çok sıklıkla duş almak,
- Cilde soğuk veya sıcak su kullanmak,
- Cilt için kullanılan havlunun sert yüzeyde olması,
- Cilde yeterli oranlarda nemlendirici etkisi sağlanmaması,
- Kullanılan sabun ve şampuanın nemlendirici içermemesi,
Bunların yanında vücutta bulunan enfeksiyon veya ciddi sağlık problemleri ile cilde uygun olmayan ürünleri kullanmak da cilt soyulmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Deri Soyulması Faydaları Var Mı?
Vücuda yeterli oranlarda nemlendirici sağlanmaması sonucunda ortaya çıkan deri soyulması, kepek döküntü süne yol açar. Bu durum daha çok sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında görülür. Genellikle cilt problemlerinden ötürü çıkan deri soyulması, havaların düzelmesiyle normale döner. Ancak, deri soyulması faydaları var mı sorusunun cevabı evettir. Bunun nedenleri ise;
Derinin soyulmasıyla birlikte, cilt ve deri dokusu yenilenir. Deri aralarındaki siyah noktalar ve akneler deri ile birlikte dökülür. Vücut içerisinde biriken sağlıksız atıklar deri ile birlikte dökülerek, pek çok hastalığın oluşumu engellenir. Soyulan deri ile birlikte, oluşan yeni deri vücut üzerinde koruyucu kalkan olur. Deri soyulması ile vücut daha dirençli ve dinamik olur. Soyulan deri neticesinde, ölü hücreler de yok olur. Soyulan derinin yerine yenisinin çıkması ile birlikte vücutta parlaklık ve dirilik meydana gelir. Kişi gençleşmiş hissini yaşar.
El Parmaklarında Deri Soyulması Nedenleri
Genellikle kış aylarında gelmesiyle birlikte, el parmaklarında deri soyulması oluşur. Fakat, gerekli oranda nem sağlanması sonucunda, parmaklardaki deri soyulması yok olur. Eller yıkanırken içeriğinde nemlendirici olan katı veya sıvı sabun kullanımı daha uygundur. Yıkama sonrasında ise, mutlaka parmakları kuruturken yumuşak havlu tercih edilmelidir. El parmaklarındaki deri soyulma nedenleri ise;
- Bulaşık deterjanlarının içeriğindeki cilde zararlı olan kimyasal maddeler,
- El yıkama aşamasında kullanılan çok sıcak veya soğuk su,
- Soğuk hava şartları,
- Gereğinden fazla olarak ellerin sıklıkla yıkanarak suya maruz kalması,
- Nemlendirici içeren kremlerin kullanılmaması,
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması,
- Vücutta oluşan enfeksiyonların var olması,
Nadiren de olsa, ciddi ve büyük sağlık problemlerinin oluşması da el parmaklarında deri soyulma nedenidir.
Ayak Deri Soyulması Nasıl Geçer?
Hemen her mevsimde ortaya çıkan ayak deri soyulması, uygulanan işlemlerle hızla geçer. Ayak soyulmasına en büyük nedeni ise, sürekli ayakların çorap içerisinde kalarak tahriş olmasıdır. Ancak, ayak deri soyulması nasıl geçer diye sorulduğunda, cevapları şöyledir.
Çok çabuk terlemeye müsait olan ayakların soyulmaması için, günlük olarak yıkanmalı ve yumuşak havlu ile kurutulmalıdır. Ayak yıkamak için kullanılan sabunun nemlendirici içermesi önemlidir. Çok soğuk ve sıcak su ile değil ılık su ile ayaklar yıkanmalı. Ayak yıkama aşamasında sirke katılarak deri onarımı sağlanır ve soyulma engellenir. Eğer cilt fazla kuru ise mutlaka ayak yıkama sonrasında nemlendirici krem kullanılmalı.
Mümkün mertebede çok fazla soğuk hava olmadıkça çorap giyilmemeli. Çorap giyinme esnasında naylon yerine yünlü tercih edilmeli. Yıkanan ayak sonrasında mutlaka parmak araları yumuşak havlu ile tek tek kurutulmalı.
Yüzde Deri Dökülmesi ve Kızarıklık Neden Olur?
Çeşitli hastalıklar veya mevsimsel değişiklikler sonucunda oluşan kepeklenme, yüzde deri dökülmesi ve kızarıklık neden olur sorusunun cevabıdır.
- Nemli ortamda bulunmamak aşırı sıcak ve soğuk ortamda bulunmak
- Yağlı cilde sahip olmak cildi kuruttuğu için, kızarıklığa ve deri dökülmesine yol açar
- Vücutta bulunan enfeksiyon nedeniyle, yüzde kızarıklık meydana gelir
- Özellikle kış aylarında oluşan hava sertliği
- Kış aylarında yakılan soba ve doğal gaz
- Kullanılan yüz kremlerinin içeriğinde nemlendirici bulunmaması
- Gerekli düzeyde nemlendirici krem kullanılmaması
Yapılan makyaj sonrası yüz ve çevresinin itinalı bir şekilde temizlenmemesi, kişide C ve A vitamini eksikliği, Yeterli düzeyde dengeli olarak beslenmemek çeşitli kızarıklık ve deri dökülmelerine neden olur.
Yüz Soyulması Neden Olur?
Cilde gerekli nem sağlanmadığında yüzde kepekler oluşur. Bu durum, yüz soyulması neden olur sorusunun cevabıdır.
Narin ciltler problemli olduğu için, yüz soyulması daha sık görülür. Uygun olmayan hava şartları da etkendir. Çok fazla soğuk ve sıcak ortamlarda yüz bölümü çabucak çatlar. Bağışıklık sisteminin güçsüz olması da yüz soyulması için bir nedendir. Yalnızca iklimsel faktörlerin etkisi değil bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Gerekli ve vitaminli gıdalar tüketilmemesi de yüz soyulma nedenidir.
Yüzün dış tabakası hasar aldığında yenilenmesi için soyulmaya ihtiyaç duyar. Uygulanan makyaj sonrasında itinalı bir şekilde temizlik yapılmamasıdır. Gerekli oranda meyve ve sebze tüketilmelidir.
Derinin Pul Pul Dökülmesi Nedenleri
Güneş ve cilt kuruluğu derinin pul pul dökülmesi nedenleri arasındadır. Bunun sebebi ise, çatlayan ve kuruyan derinin ölü hücreye sahip olmasıdır. Yeni deri hücrelerinin oluşması için, deri ufak yapıda pul pul dökülür. Bu işlem zararlı olmamakla birlikte, tam aksine kişiye fayda sağlar. Deri dökülmesinin diğer sebepleri ise;
Düşük ihtimal de olsa cilt kanseri belirtisi olabilir. Yanık sonrasında da deri döküntüsü ortaya çıkabilir. Daha önce denenmemiş olan maske uygulaması ilk yapıldığında cilde uygun değilse deride dökülmeler meydana gelir.
Yine daha öncesinde tüketilmemiş gıdalar ilk kez tüketildiğinde alerji yaparak derinin pul pul dökülmesi sağlar. Suyun yapısı sert olduğu için sık sık duş almak cildin kurumasına neden olarak derinin dökülmesini sağlar. İçeriğinde kimyasal madde bulunan kişisel bakım ürünleri de deriyi tahriş ederek dökülmesini sağlar.
Deri Dökülmesi Abdesti Bozar mı?
Deri dökülmesi ve deri koparmak abdesti bozan hallerden değildir.
Deri Dökülmesi Bulaşıcı mıdır?
Deri dökülmeleri bulaşıcı değildir.
Deri Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Habercisidir
Frinuderma adı verilen deri dökülmeler A Vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır.