Diş Eti Çekilmesi Neden Olur Ne İyi Gelir?
Diş Eti Çekilmesi Neden olur ne iyi gelir? Diş eti çekilmesi, dişi saran diş etlerinin zamanla genetik veya düzensiz bakıma bağlı olarak diş etlerinin çevresinden geri çekilmesi ve diş köklerine doğru giderek küçülmesi demektir. Diş etlerinin dişi çevreleyen bu yapısı giderek bozulmaya uğrar ve son evre olarak artık sağlam bir şekilde duran dişin sallanmasına ve artık onu tutan bir diş eti bulunmadığı için düşmesine neden olur.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur Ne İyi Gelir?
Diş eti çekilmelerinin tedavisi az olmakla birlikte insanların bu son evreye kadar gelmeden önce durumu fark edip önleyici tedaviler uygulamaları tavsiye edilir. Diş eti büyümelerinde küçük cerrahi operasyonlarla müdahale etmek mümkündür. Fakat diş eti çekilmelerinde önlem alınmaz ve gerekli tedaviler uygulanmaz ise ağız sağlığı açısından kötü bir durum ortaya çıkar. Diş kayıplarına yol açar.
Diş Eti Çekilmesi Kimlerde Görülür?
Diş eti çekilmesi nedenler ve tedavi yolları nelerdir sorusu son zamanlarda çok sık rastlanılan ve bu sorun için gerek bitkisel gerekse alternatif tedavilerle çözüm bulunmaya çalışılır. Diş eti çekilmesinin birden çok nedeni olur. Bunların en başında sağlıklı dişlere sahip olamamak, ağız bakım ve hijyeni gerekli düzeyde sağlayamama ve koruyamama gibi etkenler sayılır. İnsanların %80’i ağız bakımı konusunda gerekli hassasiyeti göstermez.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri
Bunun beraberinde birçok sorun ortaya çıkar fakat bunun sebeplerini bir türlü kendisinde bulmayıp, yaşa ve yedikleri içtiklerine bağlarlar. Ortalama olarak bakıldığından bu tarz şikâyetleri en çok orta yaş gruplarında ve erkek hastalarda görülür.
Diş eti çekilmelerinin bir diğer nedeni de zamanla diş diplerinde oluşan ve dişleri tamamen çevreleyen diş taşlarıdır. Bu nedenledir ki sağlıklı bir bireyin her 6 ayda bir düzenli olarak diş taşı temizliği tedavisi yaptırması tavsiye edilir. Diş taşlarının alınmasıyla diş etleri kendilerine gelir ve normal hallerini alır.
Sadece bununla kalmıyor. Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra oral hijyeni korumak için gargara kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Ağız bakımı bir kereye mahsus değildir. Devamlılık ve süreklilik arz eden bir durumdur. Tüm bunların dışında elbette yenilen ve içilen besinlerin önemi ayrı konudur.
Erkeklerde sigara tüketimi kadınlara oranla biraz daha fazla sigara tüketimi de ağız bakımı açısından son derece zararlı olmakla birlikte diş etlerinin çekilmesine sebebiyet veren 1 numaralı etkendir.
Diş Eti Çekilmesinin Öne Çıkan Nedenleri
Yanlış diş fırçası seçmek en önemli nedenlerdendir. Sert yapıda diş fırçaları zamanla dişleri ve diş etlerini tahriş eder. Diş fırçasının yapısının önemli olduğu kadar diş fırçalama şekliniz de çok önemlidir. Doğru diş fırçalama şekli ise diş içten dışa doğrudur yani diş kökünden uca doğru fırçalanmasıdır.
Aksi halde diğer yönde yapılınca tüm bakterileri diş köklerine siz kendi ellerinizle iletirsiniz. Yıllarca yanlış diş fırçalama teknikleri kullanılır. Bu yanlışta başka bir yanlışı doğurur.
Dişlerin dizimi de önemlidir. İnci gibi dümdüz olan dişler ile yapısı bozuk olan dişlerin durumu da bir değildir. Gerekli ağız ve diş bakımını yapamayan bireylerde hijyenden kaynaklı yoğun bir şekilde diş taşlarının birikimi meydana gelir.
Sigara başlı başına sağlık düşmanı olması halinde zarar verdiği bir diğer bölgede ağız konusudur. Kötü koku yapmasının dışından diş etlerinin çekilme sebeplerinden birisi de sigara tüketimidir. Tüm bunların yanı sıra birde elde olmayan sebeplerden dolayı çekilmeye sebep veren durumlar vardır. Bunlar ise elde olmayan sebeplerden dolayı kontrol altına alınması mümkün olmayan hastalıklardır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yolları Nelerdir?
Diş eti çekilmesi nedenler ve tedavi yolları hakkında birçok tedavi bulmak mümkündür. Tedavi yöntemlerinin en başından bakım gelmektedir. Bir kişi ağız bakım ve hijyenini sağladığı takdirde bu şikâyet önlenir ve tedbir alınmış olur. Bunun için orta sertlikte bir diş fırçası temin edilmeli, doğru bir diş nasıl fırçalanmalı bu konuda bilgi sahibi olunmalı ve diş temizliği için bazı bakım araç ve gerekleri alınmalıdır.
Örneğin diş fırçalamak bazı yerlerde gereksiz kalır. Bundan dolayı diş ipi kullanımı hastalara önerilir. Diş ipi kullanımına zor olarak bakanlar vardır fakat kullanım açısından kesip kullanamayanlar için aparat olarak son derece kullanışlı ve pratik diş ipleri çıkmış.
Diş Eti Çekilmesine Doğal Çözümler
Diş Eti Çekilmesine Kekik Çözümü
Diş eti çekilmesi nedenler ve tedavi yolları konusunda bir diğer çözüm ise kekiktir. Kekik bünyesinde bulundukları sayesinde anti bakteriyel özellik gösterir. Kekik bakımı için şu yollar izlenebilir:
Malzemeler
- Bir miktar kekik
- Bir bardak su
- Kaynatmak için cezve
- Temiz bir diş fırçası
Yapılışı ve Uygulaması
Parmak ucuyla 3 ila 5 tutam kekik alıp bir bardak suyu atıp 5 dakika kaynatıyorsunuz. Bu karışımlı suyu hazırladıktan sonra ılımaya bırakılır. Ilık bir hale gelen kekik suyu ile diş fırçalanır. Ağızda bulunan kötü kokuyu almasıyla birlikte diş etleri için adeta gargara özelliği taşır ve diş etlerinin kendine gelmesine yardımcı olur. Gün içerisinde bunun 2-3 kez uygulanması demek daha sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmaktan geçer.
Diş Eti Çekilmesinde Kaya Tuzu Alternatifi
Son yıllarda faydaları sayesinde adından söz ettiren kaya tuzu diş eti çekilmesinde de son derece pratiktir. Bu tuzun dişler üzerinde ki olumlu etkilerinden yararlanmak içinse uygulanması basit tarifler denenebilir. Diş eti çekilmesini önlemek isterseniz şu tarifi de deneyebilirsiniz:
Malzemeler
- Bir çay kaşığı kaya tuzu
- Bir bardak su
Yapılışı ve Uygulaması
Kaya tuzu adını verdiğimiz tuzun bir diğer adı da yemeklik tuz olarak geçer. Kaya tuzundan 1 çay kaşığı alıp 1 bardak suya atarak gargara yapmak diş eti çekilmesinde de kullanılır.