Siğil Nedir? Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Siğil Nedir? Nasıl Geçer?
Siğil Nedir, Nasıl Geçer? Ortaya çıktığında kötü görünmesi yetmiyormuş gibi, geçmesinin uzun sürmesi de oldukça sinir bozucudur. Genellikle zararsız olan ve kendiliğinden geçen siğiller, oldukça kötü görünür ve bazen ayak tabanı ya da genital bölgede ortaya çıktığında acı verici olabilir. Siğilin geçmesi zor olabilir ancak, neyse ki etkili ev çözümleri ve tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.
Peki, siğil nedir? Neden olur? Genital bölge ve göz çevresinde görülen siğillerin bir zararı var mıdır? Siğilin ortadan kaybolması için evde uygulayabileceğiniz reçeteler ve tedavi seçenekleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabı, yazımızın devamında…
Siğil Nedir?
Siğil, epidermis adı verilen cildin üst tabakasında meydana gelir. Genel olarak siğil, pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bazen, düz bir yüzeye de sahip olabilir. Siğilin merkezi noktalarında koyu renkli lekeler oluşabilir, bunlar kan sağlayan kılcal damarlardır.
Siğil Neden Olur?
Siğil; HPV virüsü ile enfekte olan cilt hücrelerinin normalden daha hızlı büyümesi ile meydana gelmektedir. Siğiller, yaygın olarak ellerde görülmekle birlikte genital bölgede, ağız çevresinde, ayak tabanında, göz çevresinde ya da anal bölgede görülebilir. Bazen, özellikle genital ve anal bölgede görülen siğiller endişe verici olsa da; nadiren kanser ile bağlantılıdır.
Siğiller bulaşıcı olabilir. Doğrudan temas edilmesi ile kişiden kişiye bulaşabilir. Ayrıca, soyunma odaları ya da duş gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşabilir. Vücudun bir bölümündeki siğiller, diğer bölgelere de yayılabilir. Bu nedenle, el ve tırnak bakımında kullandığınız ürünleri sık sık yıkamanız önemlidir. Virüs, aşağıdaki durumlarda da yayılabilir;
- Siğilleri ısırmak,
- Üzerinde siğil olan tırnakları ya da parmakları ısırmak,
- Yüz ya da bacakları tıraş etmek,
- Ayak tabanlarındaki kesikler
Siğil Kanarsa Ne Olur?
Öncelikle, siğili kesinlikle koparmamalısınız. Viral bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıktıklarından, onları koparmak herhangi bir sonuç vermeyecek ve yeniden geri gelecektir. Virüsün yayılmasını engellemek için, bir doktora görünmek en iyisidir. Peki, siğilinizi kopardınız ve kanamaya başladı. Şimdi ne olacak?
Siğili koparmaya karar verdiyseniz, bir miktar kan ile karşılaşmaya hazır olun. Siğiller, cildin alt tabakalarına inmeye meyillidir ve siz üzerini kopardığınızda, kanama meydana gelir. Kabuğunu koparmaya çalışırken kanadığında, bölgeyi enfekte ederek yayılmasına neden olabilirsiniz.
Genital Siğil Nedir?
Siğiller, vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. Bazen, genital bölgede de görülmektedir. Genital siğil, genellikle HPV virüsü nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde anüs ve penis bölgesinde, kadınlarda da servis, vajina çevresi ve anüs etrafında görülebilir.
Genital siğiller, genellikle kanserli değildir ancak bazı tipleri kansere dönüşebilir. Genellikle, enfeksiyon oluşumundan üç ay sonra ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, bazen yıllarca herhangi bir belirti vermeyebilir.
Siğil Tedavisi: Ev Reçeteleri ve Tıbbi Çözümler
Siğil, genellikle kendiliğinden geçiyor olsa da, bazen bu uzun sürebileceğinden; bu süreyi kısaltmak için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler de bulunmaktadır. Siğil tedavisi için ev reçetelerinden bazıları şöyledir:
- Patatesi ortadan ikiye kesin ve üzerlerini patatesin ortası ile güzelce ovalayın. Sabah, akşam günde iki kez, iki hafta boyunca tekrarlarsanız sonuçları görmeye başlarsınız.
- Bir pamuğun üzerine elma sirkesi dökün ve doğrudan siğilin üzerine bastırın. Üzerine bir yara bandı yapıştırın ve pamuğu 3-4 saat boyunca siğilin üzerinde bekletin. Sonuçları görmek için 3 gün boyunca tekrarlayın.
- Bir portakalı soyun ve kabuğu ile siğili ovalayın. Düzenli uygulamada, siğilin rengi turuncuya dönmeye başlayacak ve ardından düşecektir. Sonuçları görmek için en az iki hafta boyunca uygulamanız önerilmektedir.
- Aloe vera bitkisini ya da bir aloe vera jelini doğrudan siğilin üzerine sürün ve bekletin. Uygulamayı gün aşırı tekrarlayın ve sonuçları görmek için 2 hafta boyunca uygulamaya devam edin.
- Karahindiba suyunu doğrudan siğilin üzerine uygulayın ve bekletin. Karışımı her gün düzenli olarak iki hafta boyunca uygulamanız gerekmektedir.
Siğil için uygulanan tıbbi tedavi seçenekleri ise şöyledir:
- Kriyoterapi: Siğilleri dondurmak için sıvı azot kullanımı ile doktorunuz tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir.
- Kantaridin: Bir böceğin özü olan kantaridin, doktor tarafından siğilin etrafına uygulanarak bölgede kabarıklık oluşturulur. Ardından bir bandajla sarılır ve siğil geçene kadar bekletilir.
- İlaçlar: Virüsü yok etmek için bölgeye çeşitli ilaçlar enjekte edilebilir.
- Salisilik Asit: Cilt tedavilerinde sıkça kullanılan salisilik asit; jel, krem ya da merhem olarak siğil üzerine uygulanabilir.
- Cerrahi işlemler: Siğil, yukarıdaki yöntemlerden herhangi biri ile tedavi edilmediğinde, cerrahi olarak kesilmesi gerekebilir. Cerrahi uygulamada siğil, bir iğne ile delinmekte ya da dondurularak tedavi edilmektedir.
- Siğil yakılır mı? Sorusu sıkça sorulan sorulardan bir tanesidir. Siğil yakılması lazer ile yakılabilmektedir cerrahi ortamda gerçekleşen bu tedavi yöntemi kesin bir çözün garantisi vermiyor olsa’da uzun süre etkisini devam ettirebilmektedir.
Siğil Bulaşıcı mıdır?
Siğiller bulaşıcıdır ve ciddi hastalıklara sebep olabilirler. Hızla yayılıyorlarsa ve ağrı varsa tedavi için zaman kaybetmemek gerekir.
Siğil Otu Nerede Yetişir
Doğal olarak yetişen siğil otu yaprağı genellikle ılıman bölgelerde yetişmektedir, Siğil otunun bir diğer adları ise Bozot, Aygün ya da Bambul otudur. Boyları 50CM uzunluğuna kadar uzamakta olan bu otlar, dik gövde ve yumuşak tüy ile yeşil renginde ki yapraklarıyla faydalı şifalı bitkilerdir. Bu otun aynı zamanda çiçekleri de vardır. Salkımlar halinde gözüken çiçekler, siğillerin geçmesi için faydalıdır.
İnsanların ciltlerinde ister istemez farklı yerlerde oluşan siğilleri birçoğumuz bilmekteyiz. Bu siğillerin oluşumunda farklı nedenler vardır. Eğer sizler, siğil sorunlarınızdan kurtulmak istiyorsanız bu siğil otunu kullanabilirsiniz. Bu otun adı da, siğilleri yok etmede yardımcı olduğundan gelmektedir. Bitkinin kendi özü olan yerden çıkartılan gerekli suyu siğil bölgelerinde sürerek siğilin yok olmasına, kurumasına yardımcı olmuş olabiliriz.
Siğil otunun faydaları;
- İsminden de anlaşılacağı gibi siğil sorunlarını giderir.
- Akrep, yılan gibi sokmalara karşı bu bitki faydalıdır.
- Ateş düşürücü özelliği de bulunmaktadır.
- Siğil otu, safra kesesinin artmasında da yararlıdır.
- Mide ile ilgili ağrı ve diğer çeşitli rahatsızlıklar için de iyi gelen bir bitkidir.
- Hemoroit gibi ciddi bir ağrıya da iyi gelen bir ottur.
- Kan temizleyici özelliğine de sahip bir ottur.
Siğil Otu Yenir mi?
Siğil otu içerisinde bir tür zehir barındırdığından kesinlikle yenmesi söz konusu değildir
Siğil Otunun İçeriği
Vitamin olarak zengindir İnülin, saponirı, katran, sirke asidi, benzoi asidi vardır. yaprağında ise %160-240 mg C ve E vitamini, karotin, folik asit, alkaloitler, yağlar bulundurmaktadır.