Saçlara İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

Saçlara İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

Saçlara iyi gelen yağlar dendiğinde şüphesiz ki hepimizin aklına zaman zaman saçlarımızı canlandırmak ya da bakımını yapmak için kullandığımız bitkisel yağlar gelir. Birbirinden farklı çok sayıda bitkisel yağ; saçların çeşitli sorunlarına çare olurken saçları yıpranmalarından, dökülmelerinden ve diğer birçok sorundan kurtarmada oldukça başarılıdır ve  en önemli saç bakım yardımcılarımızdır.

Saçlara İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

Saç bakım yağları ağırlıklı olarak saçlarına kimyasal içerikli yöntem ya da ürünler kullanmak istemeyenlerin bir numaralı tercihidir. Özellikle de boya, perma ya da röfle gibi kimyasal işlemler sonucu saçları yıpranmış olan kişiler, kimyasal olan her şeyden uzak durmak isterler. Tam bu noktada devreye bitkisel saç bakım yağları girer.

Saç Çıkması İçin Hangi Yağlar Kullanılır?

Doğada birçok sorunumuza iyi gelen sayısız bitki vardır. Bunlardan bazıları da saçlarımıza iyi gelen, saç çıkmasını sağlayan ve destekleyen bitkisel yağlardır. Saç çıkması için hangi yağlar kullanılır? dediğimizde çok sayıda bitkisel yağ ismi saymak mümkündür. Bu yağları da kendi içinde “saç çıkaran uçucu yağlar” ve “saç çıkaran taşıyıcı yağlar” olarak sınıflandırabilir.

Saç çıkaran uçucu yağlar;

  • Limon,
  • Lavanta
  • Çay ağacı
  • Biberiye  ve
  • Zencefil yağı olarak sıralanabilir.

      Saç çıkaran taşıyıcı yağlar

  • Jojoba
  • Lavanta
  • Badem
  • Hint yağı ve
  • Zeytinyağı olduğunu söyleyebiliriz.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

 Kadın ya da  erkek ayırt etmeksizin, saç dökülmesi hepimizin sık sık yaşadığı sorunların başında gelir. Günde 100 ya da 150  arasındaki bir dökülme, uzmanlar tarafından normal karşılanmakta ama bu sayının artması kellik riskine işaret ediyor demektir. Bu noktada birçoğumuzun tercihi bitkisel yağlardan yana olur. SaçSaç dökülmesine iyi gelen yağlar  da oldukça fazladır. Başlıcaları ; Hint,badem,jajoba,ayçiçeği yağı ve argan yağı denebilir.

Hint Yağın yağının saça faydaları

Anti bakteriyel özelliği bulunan Hint yağı, saç derisinde kan akışını hızlandırır bu sayede saç dökülmelerini önlemede oldukça etkilidir.1 yemek kaşığı Hint yağı ve bir yemek kaşığı seyreltici bir yağı karıştırıp bu karışımı avucunuzda ısıttıktan sonra masaj yaparak saç derisine uygulamak en pratik kullanım yöntemidir.1 saat sonra soğuk su ile saç iyice durulanmalıdır.

Badem Yağının saça faydaları

Birçok saç sorununa iyi gelen badem yağı, saç dökülmesine  iyi gelen yağlar arasında yer alıyor. Saçları güçlendirme ve yoğun bir şekilde besleme özelliği olan badem yağını, saçın tamamına uygulayıp sıcak bir havluyla sardıktan sonra 10-15 dakika bekleyip ardından saçlarınızı durulayarak kullanabilirsiniz.

Argan Yağının saça faydaları

Yalnızca Fas’ta yetişen bir yağ olan argan yağı, Faslı kadınlar tarafından özel değirmenlerde, argan ağacının meyvelerinden öğütülerek üretiliyor. Saç dökülmesine iyi gelmesinin yanında saç uzatmasında da oldukça etkili bir yağ.

Ayçiçeği Yağının saça faydaları

İçeriğinde Omega 3 yağ asitlerini bulunduran ayçiçeği yağı, saçları besler, onarır ve bu özelliğiyle saç dökülmesine iyi gelen yağlar arasında yerini alır. Saç derisine direk uygulanarak kullanılır.

 

Jajoba Yağının saça faydaları

Her saç derisine uyum sağlayan bu yağ, jajoba meyvesinin özlerinden üretiliyor. Saç tellerini güçlendirip, kırılmalara karşı da saçı güçlendiriyor. Saç dökülmelerine iyi gelmesinin yanında kepek probleminin çözümünde de etkili. Kıvamı yoğun olduğu içi sadece saç uçlarına uygulamak gerekiyor. Özellikle kıvırcık saçlıların bir numaralı tercihi olmaya aday bir yağ diyebiliriz.

Saç Gürleştiren Yağlar Hangileridir?

Saçlarımız hepimizin en önemli aksesuarı diyebiliriz. Bu yüzden de daima parlak, canlı ve en çok da sağlıklı görünmelerini istiyoruz. Sağlıklı bir görüntü ise şüphesiz ki gür saçlardan geçiyor.

Isı uygulanması, kimyasal ürünler kullanılması, vitamin eksikliği ya da hava kirliliği gibi birçok farklı neden yüzünden saçlar canlılığını ve sağlığını yitirebilmektedir. Cılız ve ince saç telleri, hem görüntü hem de sağlık açısından hepimizi olumsuz etkileyen nedenler arasında. Canlılığını yitiren saçları kurtarıp gürleştiren birçok bitkisel yağ mevcut. Gür saçlar için yağlar hangileri  sorusuna cevap olarak bu yağları söyleyebiliriz;

  • Hindistan cevizi
  • Sarımsak
  • Karanfil
  • Papatya
  • Badem
  • Lavanta
  • Isırgan otu
  • Jajoba
  • Biberiye
  • Menekşe
  • Fındık ve
  • Haşhaş  yağı gür ve sağlıklı saçlara kavuşmak için kullanılabilecek oldukça faydalı ve etkili yağlardır.

Yağlı Saçlar İçin Hangi Yağlar Kullanılır?

Yağlı saç yapısına sahip olanlar saçlarını yıkadıktan sadece iki saat sonra bile saçlarının yeniden yağlı görünmesine alışıktır. Yağlı görüntüden kurtulmak için saçımızı sıkça yıkarız ama  saçı çok sık yıkamak zararlıdır. Bu noktada yağlı saçlarıyla başı dertte olanların imdadına bitkisel yağlar yetişiyor. Yağlı Yağlı saçlar için hangi yağlar kullanılabilir diye sorduğumuzda  bu yağları sayabiliriz;

Üzüm Çekirdeği Yağının Saça Faydaları

İçerisinde bulunan E vitamini ve antimikrobiyal etkisi sayesinde saçtaki fazla yağın azalmasına yardımcı olan bu yağ, saçlarınıza ihtiyacı olan nemi sağlıyor ve bu sayede saçlar çok daha parlak görünüyor. Ayrıca saç uzamasında da hızlandırıcı etki gösteren üzüm çekirdeği yağını, saç derinize parmaklarınızla masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu işlemi haftada iki ya da üç kere yapmak doğru olur. Bunun yanında yağı sürdükten saçınızı havluyla sarıp sabah kalktığınızda da yıkayabilirsiniz.

Shea Yağı Yağının Saça Faydaları

  • Katı bir yağ olan ve Afrika’da meyve vermesi yirmi beş yıl süren bir ağaçtan elde edilen shea yağı, içerisinde A,D ve E vitaminleri bulunduruyor. Bu nedenle de onarma ve beslenme özelliklerine sahip. Yağlı saçlarda yağı dengelemesinin yanı sıra, yıpranmış saçları onarmada da oldukça başarılı demek mümkün. Yoğun kıvamlı bir yağ olduğundan yalnız saç uçlarına uygulayarak kullanabilirsiniz.

 

Ceviz Yağının Yağının Saça Faydaları

Saçı derinlemesine temizleyen, saçların nemlenmesinde ve güçlenmesinde fazlasıyla etkili olan Hindistan cevizi yağı, yağlı saçlara da oldukça iyi gelmekte. Yağlı saçlara sahip olanlar, yalnızca saç uçlarına uygulayarak kullanırsa doğru şekilde uygulama yapmış olur diyebiliriz.

Sarımsak Saç Çıkarır mı?

Sarımsak saç çıkarır mı sorusuna cevap vermeden önce sarımsağın diğer faydalarına da biraz göz atalım:

  • Uzun yıllardır, bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılan ve geleneksel mutfağımızda yer alan sarımsak; içerisinde saç ve saç derisi sağlığı için büyük önem taşıyan selenyum,sülfür ve kükürt elementlerini  içerir. Bu sayede saçlarda oldukça faydalı ve onarıcı bir etki gösterir.
  • Özellikle de saç dökülmesi yaşayan kişilerin bir numaralı tercihlerinden olan sarımsak, yalnızca saç dökülmesini önlemekle kalmaz. Aynı zamanda saçların hızlı uzamasını sağlarken, mevcut saç tellerini de güçlendirmekte oldukça başarılıdır. Bu sayede saç dökülmesini engeller.
  • Anti bakteriyel özelliği sayesinde, saç derisine zarar veren bakteri ve mikropları öldürmeyi sağlar.
  • Ağırlaşan saç derisini yatıştırarak kepek oluşumunu da engeller.

Saç için sayısız faydası olan sarımsak hakkında en merak edilen soruların başında sarımsak saç çıkarır mı? Sorusu gelir. Vücutta bulunan vitamin ve minarelerin olması gerekenden daha az olduğu zamanlarda, saç kökleri gerektiği kadar beslenemez ve saç derisindeki gözenekler üzerinde genişlemeler oluşmaya başlar. Bu durumda saç dökülmesine sebebiyet verir.

Sarımsağın içerisinde bulundurduğu sülfür, selenyum ve kükürt mineralleri hücrenin ihtiyacı olan vitamin ve minarel eksikliğini gidererek, zamanla saçların yeniden çıkmasını sağlar. Sarımsak bakımı düzenli yapıldığında saç çıkarmada etkili olduğunu söylemek mümkündür. Sarımsak saça şu şekilde uygulanabilir;

  • Sarımsak havanda ezilir
  • Üstüne bir yemek kaşığı zeytinyağı da ilave edilir
  • Saç diplerine yavaş bir şekilde ve nazik hareketler eşliğinde masaj yaparak yedirilir.
  • Maske uygulanan saçlar temiz bir havluyla sarılır
  • Bir saat sonra ılık suyla yıkanır.(Sıcak su saçları yıpratacağından durulamada ılık su kullanılmalıdır.)

Şampuana Hangi Yağlar Katılır?

Saç bakımında vazgeçilmezimiz olan ve faydaları saymakla bitmeyen bitkisel yağları, birçok şekilde saçlarımıza uygulamamız mümkündür. Bu yöntemlerden en pratik olanı ve en çok tercih edileni  yağı şampuanımıza katmaktır.

Şampuana hangi yağlar katılır dediğimizde karşımıza şu yağlar çıkar;

  • Lavanta Yağı: Özellikle kokusu olmayan şampuanların içine katılabilecek bir yağ olan lavanta yağı, saç dökülmesine, kepek sorununa çözüm olurken aynı zamanda saçların daha hızlı uzamasında da oldukça etkilidir. Şampuanın içine 10 damla ekleyerek kullanılabilir.
  • Biberiye Yağı: Diğer yağlarla karıştırılarak da kullanılabilen biberiye yağını ,şampuana karıştırıp kullanırsanız, kepek sorununu düzeltmek ve saç dökülmesini önlemek için oldukça faydalı olacaktır.
  • Çam Terebentin Yağı: Saçların köklerini besleyerek saç dökülmesini engelleyen ve yeni saç oluşumunu destekleyen çam terebentin yağını, şampuanınıza 25 damla ekleyip kullanabilirsiniz.
  • Ardıç Yağı: Özellikle egzama gibi saç derisi sorunu olanların ilk tercihlerinden olan ardıç yağı, antiseptik özelliği sayende egzama sorununa iyi geliyor. Şampuanınıza 10 damla ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Kekik Yağı: Kan akışını hızlandırarak saç derisine etki eden kekik yağı, saçları iyi besler ve bu sayede de saç dökülmesi sorunu  ciddi oranda ortadan kalkar. Şampuanınıza 20 damla ekleyip kullanarak kekik yağının sayısız faydalarından yararlanabilirsiniz.

Cilde ve Saça İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

   Şüphesiz ki bitkisel yağlar, cilt ve saç bakımımızda vazgeçilmezlerimiz arasında ilk sırada yer alıyor. Cilt sorunları için ayrı birçok yağ varken saç sorunlarına iyi gelen çok sayıda bitkisel yağ mevcut. Bunun yanında bazı yağlar, mucizevi etkileri sayesinde cilde ve saça aynı anda iyi gelen yağlar arasında ilk tercihler arasında yer alıyorlar. İşte bu mucizevi yağlar;

  • Susam Yağı: Cilt ve saç için saymakla bitmeyen faydası olan susam yağının saç için etkilerinden biri de saç rengini koyulaştırma etkisinin olması. Bu özelliğiyle  saçların beyazlamasını da geciktiriyor. Susam yağını, banyodan önce saçınıza uygulayıp 30-45 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayarak kullanabilirsiniz.
  • Avokado Yağı: İçerdiği E vitamini ve omega 3 sayesinde hücre yenilenmesini destekleyen avokado yağı, aynı zamanda ciltte oluşan iltihapları gidermede de son derece etkili. Bu yenileyici ve onarıcı etkisini, ciltte olduğu kadar saçta da başarılı şekilde gösteriyor.

Ayrıca, badem yağı, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, lavanta yağı, biberiye ve Hint yağı da saç ve ciltte aynı başarıda etkili olan ve fayda sağlayan mucizevi yağlar arasında yer almakta.

Saç İçin Yağ Karışımları Önerileri

Saçlarımız için sayısız faydası olan çok sayıda bitkisel yağı, tek başlarına uyguladığımızda da şüphesiz ki yarattıkları mucizevi etkilerden fazlasıyla yararlanabiliyoruz ama bunun yanında bu yağları birbirleriyle karıştırıp kullanarak da daha etkili sonuçlar elde etmek mümkün. İşte başlıca saç için yağ karışımları önerileri;

  • İki yemek kaşığı jajoba yağı ya da zeytinyağını, birkaç damla lavanta yağı ile karıştırın. Yeni saçların çıktığını görene kadar bu karışımı  saçınıza her gün masaj yaparak uygulayın. Bu karışım saç dökülmesini engellemede etkili olacaktır.
  • 20 damla zeytinyağı,10 damla lavanta yağı,20 damla Hint yağı ve  7-8 damla susam ya da badem yağını, aynı  kabın içinde güzelce karıştırın. Karışımı masaj yaparak saçlarınıza güzelce yedirin.4-5 saat sonra saçınızı durulayın. Haftada bir kez düzenli olarak yapın. Bu karışım saçınızın hızlı uzamasını sağlayacaktır.
  • 10 damla uçucu bir yağ ve bir yemek kaşığı hafif eritilmiş Hindistan cevizi yağını karıştırın.2-3 saat saçınızda bekletin ve sonra durulayın. Bu karışı kepek sorununuza iyi gelecektir.
  • 3-5 damla çay ağacı yağı, 1 yemek kaşığı Jajoba yağı ve 3 yemek kaşığı Hint yağını karıştırın. Saç derinize  yavaşça, masaj yaparak uygulayın ve bir gece bekletin. Bu karışım saç tellerinizi besler ve saç uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda birçok saç derisi sorununa da çözüm olacaktır
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.