Rezene Çayının Faydaları Nelerdir

05.11.2020
5.915
Rezene Çayının Faydaları Nelerdir

Rezenenin Faydaları

Rezene bitkisi akdeniz mutfağında ferahlatıcı etkisi ile sıkça kullanılan bir malzeme olan rezene bitkisi çıtır çıtır, tatlı bir bitkidir. Sapları, çiçeklerinin ve tohumlarının yer aldığı tüylü yeşil yapraklar ile doludur. Hem sapları hem yaprakları hem de tohumları yenilebilir. Rezene aynı zamanda kişniş, havuç, dereotu ve maydanoz gibi bitkiler ile de aynı aileden gelmektedir.

Bu son derece faydalı bitkiyi biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? Rezenenin genel faydaları, kullanımı, rezene çayının hazırlanışı, bilinen yan etkileri ve zararları ve rezene çayının fiyatı hakkında detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

Rezene Bitkisi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Akdeniz bölgeleri ve Güney Avrupa’dan geldiği düşünülen rezene, kendine özgü bir kokusu ve aroması olan bir bitkidir. Pek çok dünya ülkesinde yaygın olarak yetiştirilen rezene, alternatif tıpta burun tıkanıklığından mide yanmasına, anne sütünü arttırmadan iştahı arttırmaya kadar pek çok sağlık koşulunda kullanılmaktadır.

Rezene ayrıca; yılan ve böcek ısırıkları, boğaz ağrısı ve gıda zehirlenmesi gibi durumlarda da yatıştırıcı olarak tercih edilmektedir. Rezene bitkisi, aynı zamanda vitamin ve mineraller ile yüklüdür. 1 kase rezene ortalama olarak aşağıdaki besin değerlerini karşılamaktadır;

  • Günlük C vitamini ihtiyacının %14’ünü,
  • Günlük lif ihtiyacının %10’unu,
  • Günlük potasyum ihtiyacının %8’ini,
  • Günlük manganez ihtiyacının %7’sini,
  • Günlük bakır ihtiyacının %7’sini,
  • Günlük fosfor ihtiyacının %6’sını,
  • Günlük demir ihtiyacının %4’ünü,
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %4’ünü,
  • Günlük B3 vitamini ihtiyacının %4’ünü ve
  • Günlük magnezyum ihtiyacının %4’ünü karşılamaktadır.

Rezenenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Vücuttaki iltihaplanmalara iyi gelir.

Rezenenin içerisindeki en aktif vitamin C vitaminidir. Bu yönüyle rezene; eklem ağrıları ve vücutta iltihaplanma ile çeşitli hasarlara neden olabilecek serbest radikaller ile savaşma gücüne sahiptir. İçerisindeki diyet lifler, vücutta kötü kolesterol birikimini sınırlandırır. Ayrıca, kolon kanserini önlemek için de iyi bir kaynaktır.

  • Güçlü bir antioksidandır.

Rezene; B6 vitamini, niasin, tiamin ve riboflavin gibi çok sayıda önemli vitamini içerir. Ayrıca, içerdiği fito- besinler, flavonoidler ve vücuttaki enfeksiyona, yaşlanmaya ve nörolojik hastalıklara karşı koruyan antioksidanlar yönünden de zengindir.

  • Bağışıklığı destekler.

Rezenenin çok iyi bir C vitamini kaynağı olduğunu yukarıda söylemiştir. C vitamini eksikliği, vücutta serbest radikallere direnç gösterilmediğinde ağrı ve eklem sorunları ile sonuçlanır. İyi bir C vitamini kaynağı olan rezene, bu yönüyle aynı zamanda iyi bir bağışıklık güçlendiricidir.

  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Rezene, çok iyi bir lif kaynağıdır ve kötü kolesterol seviyelerinin azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, içerdiği lifler ile belirli kanser türlerinin önlenmesine de yardımcı olabilir. Lif içeriğine ek olarak, aynı zamanda çok iyi bir folat kaynağıdır. Ayrıca; yüksek tansiyonun düşürülmesi, kalp krizi ve felç riskini ortadan kaldırmaya yardımcı potasyumun da iyi bir kaynağıdır.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Sağlık yararlarından faydalanabileceğiniz rezene çayını evde hazırlaması oldukça kolaydır. Rezeneyi sıcak suda demleyerek, sindirim sisteminize faydalı ve rahatlatıcı bir çay hazırlayabilirsiniz. Bu çay, ayrıca mide bulantıları ve ağır bir yemeğin ardından rahatlamak için de iyi bir seçimdir. “Rezene çayı nasıl hazırlanır?” diyorsanız, şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Bir çaydanlığın içerisinde suyu kaynatın.
  • Suyun altını kapatın.
  • Rezene tohumlarını suyun içerisine atın ve 5-10 dakika demleyin.
  • Suyunu süzün ve isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırarak tüketin.
  • Demlendikten sonra dilerseniz biraz daha ısıtabilirsiniz.

Rezene Yan Etkileri ve Zararları

Pek çok sağlık yararı ile dolu rezene, diğer tüm bitkilerde olduğu gibi ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde, bazı bilinen yan etkileri ve zararları ortaya çıkabilir. Rezenenin fazla tüketimi ile ortaya çıkabilecek yan etkileri şöyledir;

  • Nefes almada zorluk,
  • Göğüs ve boğaz ağrısı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Kurdeşen,
  • İsilik,
  • Ciltte kaşıntı ya da şişlik,
  • Adet kanamalarında artış,
  • Güneşe karşı hassasiyet,
  • Bazen, kişinin nöbet geçirmesine de neden olabilir.

Rezene Çayının Fiyatı Nedir?

Rezene çayı, aktarlarda ve marketlerde açık olarak ya da paketlenmiş halde, hatta demlik poşetler halinde satın alınabilir.

Bardak poşetlerde satılan rezene çayının fiyatı ortalama 5-8 TL arasında değişiklik göstermektedir. Rezene tohumlarının kilogram fiyatı ortalama 80-10 TL ve açık olarak satılan rezene bitkisinin kilogram fiyatı ortalama 35-40 TL’dir.

Rezene çayı ne kadar içilmeli

Rezene Çayı her rahatsızlık için farklı ölçülerde tüketilmelidir, farklı bitkiler ile beraber de kullanılabilmektedir.

Rezene çayının bebeklere faydaları

Rezene çayının bebeklerde özellikle şişkinlik ve gaz sancısı giderici etkisi vardır.

Rezene çayı zayıflatır mı?

Rezene çayı zayıflamaya yardımcı olur diyet yaparken rezene çayyı destekleyici ve diyet yapmanıza yardımcı bir bitkidir.

Rezene Çayı Uyku Yapar mı?

Rezene çayı tüketildiğinde rahatlatıcı etkisi olduğundan özellikle bebeklerde uygun oranda kullanıldığında bebeklerin rahat uyumasına yardımcı olmaktadır, yetişkinlerde benzer bir etki ile rahatlatıcı kas gevşetici özelliği vardır.

Rezene Tohumu çiğnemek

Rezene tohumu önemli bir potasyum kaynağı olduğundan dolayı, çiğnendiğinde tükürükte bulunan nitrit artışına sebep olmaktadır, ayrıca çiğnendiğinde yüksek tansiyonu dengelemeye yardım eder.

Rezene alerji yapar mı?

Rezene tohumu ve bitkisinin bilinen alerjik bir reaksiyona sebep olduğu bilinmemektedir.

Rezene çayı emziren anneler

Emziren annelerde süt arttırıcı özelliği vardır, ayrıca süte karışan rezene çocukların bağışıklık sistemine faydalıdır.

Rezene anason kimyon çayı süt yapar mı?

Minareller olarak önemli ölçüde yüksek olan rezene ve kimyon süt oluşumunu önemli oranda yükseltmektedir.

Anason rezene karışımı bebeklere verilir mi?

Anasıon çayını gaz sancısı çeken bebeklere tavsiye etmektedir, yoğun olmayan bir karışım ile rezene ve anason karışımı bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunu yok ise doktorunuza danışarak sürekli kullanabilirsiniz.

Rezene diş ağrısına iyi gelir mi?

Rezene çatı metabolizmayı hızlandırıcı özelliği vardı, diş ağrısı çektiğiniz zamanlarda rezene çayı yaparak diş ağrınızın hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.

Rezene göz kuruluğu

Rezene tohumları anetol denen maddeyi bulundurmaktadır Rezene çayı yaparak, çayı temiz bir pamuklu bez ile süzüp gözlerinizin üzerine kompleks olarak uygulayıp göz kuruluğunuzun geçmesine etkili bir tedavi sunmuş olursunuz.

Rezene etkisini ne zaman gösterir?

Rezenenin rahatsızlığa bağlı olarak devamlı suretle kullanımında 20 ila 45 gün arasında etkisini hissettirmektedir, ishal, gaz, mide yanması gibi problemlerde 1-3 gün arasında etkisini gösterebilmektedir.

Rezene her gün içilir mi?

Rezene çayını genel olarak her gün 1 fincan içilmesinde herhangi bir  sakınca bulunmamaktadır

Rezene çayı regl ağrısına iyi gelir mi?

Rezene adet (regl) dönemlerinde kadınların vazgeçilmez içeceğidir, regl ağrılarını tam olarak geçirdiği söylenmesede hafiflettiği ve dindirdiği.

Rezene çayı rahatlatır mı?

Sinirler üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan rezene içtikten sonra rahatlamana ve kaslarınızın gevşemesine yardım eder.

Rezene çayı şekeri düşürür mü?

Rezene çayı şekerin düşmesine neden olmaktadır.

Rezene çayı tansiyona iyi gelir mi?

Rezene çayı uygun oranda tüketildiğinde tansiyonu dengelemeye yardımcı olmaktadır.

Rezene çayı şekerli içilir mi?

Bitkisel çayların şekerli içilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir, özelliğini kaybetmesine neden olabilmektedir.

Rezene çayı tuvalete çıkarır mı?

Bağırsakların çalınmasını hızlandırarak sindirimi hızlandırır, daha sık ve rahat tuvalete çıkmanıza yardım eder.

Rezene çayı uyku kaçırır mı?

Rezene çayı uyku kaçırmadığı gibi rahat bir uyku uyunmasına yardım eder.

Rezene çayı varise iyi gelir mi?

Günlük rezene çayı tüketimi varislerin giderilmesine yardımcı olduğu görülmüştür.

Rezene çayı yağ yakar mı?

Rezene metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını hızlanmasına yardım ederek zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Rezene çayı zehirler mi?

Rezene bitkisinin zehirleme gibi bir etkisi bulunmamakladır, aşırı tüketime bağlı olarak farklı rahatsızlıklara sebep verebildiğinden dolayı ölçülü kullanmaya önem verilmelidir.

Rezene çayı göz pansumanı

İbnİ Sina rezene bitkisinin göz hastalıkları ve tedavisi üzerine yazdığı kitabında bitkinin temizleyici, eritici, dağıtıcı ve çözücü gücüne yer vermiştir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.