Komedon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Komedon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Her cilt yapısı aynı değildir ve buna bağlı olarak her cilt yapısının farklı problemleri vardır. Özellikle gençler arasında ve bayanlar arasında sık yaşanan komedon cilt problemi tedavisi en zor olan bir rahatsızlıktır. Kişiler komedon nedir diye sorduklarında ise cevabımız; Komedon, daha çok burun bölgesinde ve göz çevresinde çıkan siyah noktalardır.
Komedon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Fakat komedon, her zaman siya h değil ucu olmayan beyaz bezeler halinde de kişilerde görülen bir cilt sorunudur. Normal siyah nokta ve sivilcelere göre tedavisi daha zordur. Her tedavi her cilt tipine uyum sağlayamayabilir bu nedenle kişiler mutlaka kendi cilt tipine en uygun komedon bakımlarını yapmalıdır. Komedon, bakımlarının zamanında ve doğru şekilde yapılmamasında ise cilt üzerinde büyük sivilceler ve izler kalabilir.
Komedon Neden Olur?
Komedon neden olur? Denildiğinde daha çok yağlı yiyeceklerden olduğunu görebiliyoruz. Yine doğru makyaj ürünlerinin kullanılmaması, doğru cilt temizliğinin ve bakımlarının yapılmaması gibi nedenlerden dolayı kişilerin yüz bölgesinde bu tür küçük yağ bezeleri oluşabilir.
Tüm bunların yanında kişilerde görülen bazı hastalıklarda komedon oluşumuna neden olabilir. Vücutta biriken fazla yağlar deri altından yüzeye çıkmaya çalışır ve gözenekleri tıkar bu nedenle de ucu olmayan bu yağ bezeleri kendini gösterir.
Komedon, daha çok ergenliğe yeni giren çocuklarda görülmektedir. Önceleri beyaz lekeler oluşurken daha sonra bu lekeler siyah noktalara döner. Erken tedavi edilmediğinde ve önlem alınmadığında ise cilt üzerinde istenmeyen bir takım izler bırakabilir. Komedon oluşmasındaki diğer etmenler ise;
- Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalındığında komedon meydana gelebilir.
- Kişilerin yüz bölgelerine kullanmış olduğu bazı kozmetik ürünler bu soruna neden olur. Özellikle çok yağlı ve kalitesiz bakım ve makyaj ürünleri bu sorunun nedenlerinden en önemlisidir.
- Yaz aylarında aşırı terlemeye bağlı olarak vücutta isirik şeklinde komedon oluşabilir.
- Kadınlarda özellikle de genç kızlarda regl dönemlerinden birkaç gün önce komedon görülmesi normaldir.
- Çok fazla yağlı yiyecek tüketiminde de bu sorun kendini gösterir.
- Kişilerin hormonlarında yaşanan değişimlerde komedon oluşmasına neden olan etmenler arasında yer alır. Özellikle hamilelik gibi ani hormon değişimlerinde daha sık görülür.
- Motor kaskı gibi başı ve yüzü çok sıkan ve kan akışını zorlayan durumlarda komedon problemleri sık görülür.
- Kirli hava, kirli rüzgar gibi dış etmenlerden dolayı da komedon görülebilir.
- Gözden hiç çıkmayan güneş gözlükleri de bu sorunun oluşma nedenleri arasında yer alır.
- Sivilceler ile oynamak ve sivilceleri iğne gibi materyaller ile patlatmak.
- Stres başta olmak üzere cilt üzerinde çok fazla işlem yapılması gibi nedenlerden dolayı komedon görülür.
Komedon Tedavisi
Beyaz nokta olara ta adlandırılan komedon tedavisi herkes için farklıdır. Bazı kimseler için sadece bitkisel ilaçlar ve şifalı birkaç bitki ve komedon çubuğu kullanmak yeterli olurken, bazı kimseler için mutlaka tıbbi ilaçlar gereklidir.
Komedon Doğal Tedavi Yöntemleri
Bu tedavide siyah nokta tedavisinde uygulanabilecek birkaç adımı uygulayabilirsiniz. Komedon doğal tedavi yöntemleri ise;
Beyaz sirke; daha çok çene bölgesinde ve göz çevresinde çıkan beyaz noktalar için bir pamuğa bir miktar beyaz sirke damlatıp birkaç dakika bu bölgelerin üzerine pamuğu uygulayın, akabinde yüzünüzü ılık su ile iyice durulayın. Aksi halde cildinizde sirkenin etkisi ile kızarıklık ve yanma gibi durumlar meydana gelebilir.
Maden suyu; maden suyu pek çok cilt sorununa iyi gelen bir doğal tedavi yöntemidir. Bunun için yüzünüzü maden suyu ile iyice yıkayabilirsiniz. Eğer yüzünüzde çok sayıda komedon varsa bunun için buz kalıplarına maden suyunu dondurup yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bu yöntem diğer siyah noktalar için ve sivilceler için de oldukça faydalı bir işlem olacaktır.
Karbonat maskesi; karbonat ve mir kaç damla limonu jel kıvamına getirip beyaz nokta olan alanlara sürün ve peeling yapar gibi hafifçe cildinize masaj uygulayıp yüzünüzü yıkayın.
Viks; viks daha çok grip ve soğuk algınlıkları için kullanıldığı bilinse de siyah noktalar için de kullanıma uygundur. Özellikle ucu açık olmayan komedonlar için kullanılabilir. Bir kulak çöpü yardımı ile bir miktar viks kremi sorunlu bölgelerinize uygulayıp daha sonra gözünüze gelmeyecek şekilde yıkayın.
Keçi sütü sabunu; anne sütünden sonra insan sağlığına ve cilt sağlığına en iyi gelen doğal ürünlerden bir tanesi keçi sütüdür. Keçi sütü sabunu ise cilt lekeleri, siyah noktalar ve komedon tedavisinde kullanılabilir. Bu sabunu kullanmadan önce sabunu ıslatıp köpüğünü beyaz noktalara sürün ve iyice yıkayın böylece ucu olamayan beyaz noktalar için tedavi başlamış olacaktır.
Tüm bu yöntemler ile beraber, bazı kremler, jeller ve kozmetik yüz yıkama ürünleri de kullanılabilir.
Komedon Tıp Tedavisi
Yüz bölgesinde çok fazla çıkan Komedon için öncelikle komedon nedir tıp tedavisi nasıl uygulanır gibi sorular hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir. Eğer cildinizde rahatsız edici beyaz noktalar varsa mutlaka bir dermatologdan yardım almanız gerekir.
Çünkü ciltte çıkan bu tür sorunların altında bazı iç hastalıkları yatmaktadır. Burada çıkan komedon tedavisi ile beraber beyaz nokta önleyici tedaviler de mevcuttur. Doktorunuzun verdiği ilaçları ve jelleri düzenli kullandığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır. Komedon tıp tedavisi için kullanılabilecek ilaçlar ise;
- Retinoid içerikli bazı kremler,
- Deri altında oluşan irinler için antibiyotikler,
- Hormonları düzenleyen bazı ilaçlar,
Bu ilaçları herkes kullanamaz özellikle cilt tipinizi bilip, bu yönde doktorunuza bilgi vermeniz daha doğru olacaktır. Yine hamile ve emzirenler için de bu ilaçlar sakıncalı olabilir gebelik ve emzirme gibi bir durumunuz varsa mutlaka bu bilgiyi doktorunuzla paylaşmanız önerilir.
Komedon Temizleyici Ürünler
Komedon tedavisinde cilt temizliği çok önemlidir. Bu nedenle temizlik için kullandığınız ürünlerin cildi tahriş etmediğine ve cilde zarar vermeyeceğini bilmeniz önemlidir. Yine cilt temizliği için seçeceğiniz ürünlerin doğal olup olmadığını bilmeniz gerekir. Komedon temizleyici ürünler, seçeceğinizde defne sabunu ve kükürt sabununu tercih edebilirsiniz. Yine tuz sabunları da bu alanlarda oldukça faydalıdır.
Komedon Temizleyici Jel Nedir?
Komedon temizleyici jel cilt üzeride bulunan açık ve kapalı komedonlar için kullanılabilecek ürünler arasındadır. Doktor reçetesi ile alınabileceği gibi reçetesiz de jel alabilir ve bu alanlarda kullanabilirsiniz.
Kapalı Komedon Acnelyse
Kişileri cilt bakımları sırasında en çok zorlayan sorunların başında kapalı komedonlar gelir. Bu durumlar için kapalı komedon acnelyse kullanabilirsiniz. Acnelyse doktor reçetesi ile alınabilecek bir jeldir. İçeriğinde bulunan bileşenler cilt üzerinde yağ bezelerini tedavi eder.
Sadece komedon tedavisinde değil, deri altında oluşan yağları ve sivilceleri de yok eden bir jeldir. Bu nedenle hiç geçmeyen yağlı cildinizde bu ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Clindoxyl Komedon
Deri altında yer alan yağlar zamanla sivilce, siyah nokta ve komedon şekilde kendini gösterir. Sivilce ve diğer cilt sorunlarının çözümler komedon rahatsızlıklarına göre daha kolaydır. Fakat komedon tedavisi için doğru ürünler kullanıldığında tedavi süreci daha hızlı devam edecektir.
Clindoxyl komedon tedavisinde kullanılan en iyi jeller arasındadır. Deri altında bulunan yağ bezelerini kusturarak tedavi eder. Yani jeli kullanmaya başladığınız ilk zamanla cildinizde çok sayıda sivilce çıkabilir bu tedavinin bir parçasıdır. Tedavi ilerledikçe cildiniz ve deri altınız tamamen yağlardan arınmış olur.