Folik Asit Nedir? Nasıl Kullanılır Faydakları Nelerdir?

Folik Asit Nedir? Folik asit, suda eriyen B gurubu vitaminlerden biridir. Folik asidin görevleri hücre yenilenmesi, dna hasar onarımı ve kan yapımıdır. Kişilerde olması gereken günlük folik asit miktarı 0.4mgdır. Folik asittin hem fazlası hem de azı zararlıdır. Bu nedenle vücutta olması gerektiği kadar alınmalıdır. Vücuda az miktarda alınan folik asit bazı cilt sorunlarına neden olabilirken, fazlası b12 vitamin eksikliğinin anlaşılmasını zorlaştırır.
Folik asit nedir? Denildiğinde b vitaminleri ile birleşen folik asit besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde rol oynayan bir tür vitamindir. Vücuda yeteli bir şekilde alınan folik asit kişileri gün içinde daha dinç ve daha enerjik tutar. Bununla beraber cildin daha taze ve dinç görünümüne de yardımcı olur.
Folik, folat ile aynı anlama geliyormuş gibi kullanılsa da aslında ikisi aynı değildir. Folat ile folik asit birbirinin yerine kullanılmaz. Folak besinlerde doğal olarak bulunur ve besinlerden vücuda alınır, folik asit ise 1943 yılında doğal besinlerden tamamen ayrılmıştır ve vücuda takviye olarak alınır.
Folik asit, tahıllarda, unlarda, hazır kraker gibi ürünlerde kullanılırken, folak ıspanak, brokoli ve maydanoz gibi doğal ürünlerde bulunur. Hayvansal gıdalarda da bolca folak mevcuttur.
Folik Asit Eksikliği
Her besin gibi folik aside de ihtiyacımız vardır. Folik asidin fazlası bazı vücut sorunlarına neden olurken, Folik asit eksikliği de bir takım problemlerin yaşanmasına neden olur. Bunlardan bazıları ise;
- Kişilerde odaklanma sorununa neden olabilir,
- İlerleyen yaşlarda Alzheimer gibi yaşlılık hastalıklarına neden olur,
- Şiddetli baş ağrılarının ilk nedenlerinden biridir.
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Folik asit eksikliğinde anemi görülme olasılığı fazladır. Folik asit eksikliği belirtileri ilk olarak, halsizlik, kronik yorgunluk, nefes darlığı, yüzde solgunluk gibi sorunlar gözlemlenir. Folik asit yetersizliğinde görülen diğer belirtiler ise;
- Yorgunluk,
- Devamlı uyku hali,
- Letarji,
- Sık yaşanan baş dönmesi,
- Bayılacak gibi olma,
- En ufak olaylarda nefesin kesilmesi,
- Depresyon,
- Sinirlilik,
- Baş ağrısı,
- Kalp çarpıntısı,
- Tat alamama,
- Kulak çınlaması,
- Yüzde sarı görünüm,
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma,
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
Folik asit dışarıdan vitamin takviyesi şeklinde alınabileceği gibi bazı besinler yolu ile de alabilirsiniz. Folik asit hangi besinlerde bulunur sorusunun cevabı ise;
- Yeşil yapraklı sebzelerde( ıspanak ve marul gibi)
- Kuş konmaz bitkisinde,
- Brokoli,
- Bamya,
- Taze fasulye,
- Brüksel lahanası,
- Pancar,
- Yeşil mercimek,
- Tahıllarda,
- Bezelye,
- Kereviz gibi ürünlerde bol miktarda folik asit mevcuttur.
Doğru ve düzenli beslenme ile vücudunuzun ihtiyacı olan bu besini alabilir ve daha sağlıklı cilde ve vücut yapısına kavuşabilirsiniz.
En İyi Folik Asit Markaları
Eğer besinlerden aldığınız folik asit vücudunuz için yeterli gelmiyorsa o halde dışarıdan vitamin takviyeleri şeklinde tabletler alabilirsiniz. Burada önemli olan en iyi folik asit markaları kullanmak olacaktır.
- Solgar folic acid; içerisinde 100 adet tablet vardır. Kullanım şekli kolay bir dille kutunun üzerinde yer alır.
- Nature’s supreme folik acid; 400 mcg 180 kapsülden oluşur. Vejetaryen olan kimseler de kullanabilir.
- Natures’bounty folic acit 400 mcg 100 tablet her mevsim kullanılabilir.
Hamilelikte Folik Asit Kullanımı
Hamilelik planları yapan kimselerin folik asit değerini ölçtürmesi gerekir. Eğer vücutta eksik ise mutlaka takviye alınmalıdır. Bu takviye, gıdalardan alınabileceği gibi ekstra ilaç kullanımı da yapılabilir. Hamilelikte folik asit anne ve bebeğin sağlığı açısından oldukça gereklidir. Hamilelik sırasında alınan folik asit vitaminleri doğacak olan bebeğin kalp hastalık riskini %28 düşürdüğü kanıtlanmıştır. Özellikle bu dönemde anne adaylarının bolca yeşil yapraklı sebzeler ve ciğer tüketmeleri önemlidir.
Folik asit sadece hamilelik planlayan bayanlar için değil baba adaylarının da kullanması gereken bir takviye besindir. Bunun nedeni ise spermatogeneze katkı sağlamasıdır. Özellikle kısırlık tedavisi gören bayanların ve erkeklerin mutlaka ek olarak folik asit vitaminleri kullanması tavsiye edilir.
Bazı kadın ve erkekler vücutlarında hiçbir problem yokken çocuk sahibi olamıyor burada da en çok sorulan sorulardan biri folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı? Sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Evet folik asit düzenli kullanıldığında hamile kalma şansını artırır.
Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan günlük 0.4 mg folik asit almayı ihmal etmemekte fayda vardır. Fakat folik asit yetersizliği kadar, fazlalığı da kişilere zarar verebiliyor. Doktor kontrollerinde bu vitamini almanız her zaman daha doğru olacaktır.
Folik Asit Zararı Nelerdir?
Tüm vitaminler ve mineraller gibi folik asit eksikliğinde vücutta bazı sağlık problemleri meydana gelebilir. Fakat vücuda alınan fazla folik asit zararları kişilerde görülebilir. Yan etkileri ise;
- Daha önce yaşamadığınız hırıltılı nefes alma( genelde aniden gelişen bir olaydır)
- Folik asit yetersizliğinde olduğu gibi fazlalığında da nefes almada zorluk yaşanabilir.
- Yanaklarda, göz çevrelerinde ve dudaklarda pul pul dökülmeler, kızarıklıklar ortaya çıkıyorsa bu folik asit fazlalığına işaret edebilir.
- Sürekli bunalım, depresyon hatta kişilik bozukluğu ve şizofreni gibi psikolojik sorunlar görülebilir.
- Kusma, sürekli mide bulantısı,, bayılacak gibi halsizlik,
- Karın bölgesinde gaz ve şişkinlik.
- Ağız içinde bazı yaralar oluşabilir bu yaralar kendini daha çok şişlik olarak belli eder.
- Geçmeyen ishal ve sürekli karın ağrıları,
- İştahsızlık ve buna bağlı olarak zayıflama,
- Karın bölgesine ani kramplar girmesi,
- Uyku düzeni bozukluğu genelde gece vakti aniden uykudan uyanma ve tekrar uyuyamama şeklinde görülür.
- Folik asit fazlalığına bağlı olarak çinko eksikliği,
- İlerleyen aşamalarda sara hastalığı ve buna bağlı olarak nöbet geçirme,
- Hiperaktivite,
- Zihinde net olamayan düşünceler ve zihin bulanıklığı,
- Yolda yürürken ani baş dönmeleri
Bu ve bunun gibi yan etkiler görüldüğünde folik asit ve folak gibi vitaminlere alerjiniz olabilir. Dışarıdan vitamin takviyesi alıyorsanız hemen ilaç alımını durdurmanız ve doktorunuza baş vurmanız gerekir. İlaçları kullanmadan önce alerjen testlerinin de detaylı bir şekilde yapılması bu aşamada önemli rol oynar.
Folik Asit Fiyatı Nedir?
Eğer vücudunuz için folik asit tabletleri almak istiyorsanız Folik asit fiyatı hakkında bilgi sahibi olabilirisiniz. Burada fiyatları etkileyen en önemli etmen ilaçların içinde bulunan tablet sayılarıdır. Sayısına göre ilaç alımı yapabilirsiniz.
Folik Asit İlaçları Nerede Satılır?
Vitamin takviyesi olarak folik asit almak istiyorsanız ilk etapta folik asit ilaçları nerede satılır gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Hamilelikte takviye olarak alacaksanız doktorunuzun önerdiği markaları tercih etmeniz bu aşamada önemlidir.
Bunun yanında folik asit ilaçlarını eczanelerden web sitelerinden de temin edebilirsiniz. Eğer online mağazalardan ilaç temini yapacaksanız mutlaka ilaçların gerekli izin belgelerinin ve yasal satışlarının olup olmadığına dikkat etmenizde fayda vardır. Bununla beraber, eğer vücudunuzun ekstra folik aside ihtiyacı yok ise ilaç kullanmamanız önerilir. Aksi halde vücudunuzda istenemeyen yan etkileri görebilirsiniz.