B12 Vitamini Ne İşe Yarar Hangi Yiyeceklerde Var?
B12 Vitamini Ne İşe Yarar Hangi Yiyeceklerde Var? Faydaları nelerdir? vücudun genel sistemleri ve ilgili işlevleri için son derece önemli bir vitamin formudur. Eldeki istatistikler B12 vitamini eksikliğinin, özellikle de Güney Amerika ve Afrika’daki bölgeler gibi dünyanın yoksul bölgelerinde önde gelen sağlık problemlerinden biri olduğunu göstermektedir. Temel besin, enerji seviyelerini, ruh halini, bilişsel işlevi ve hafızayı, vücudun çeşitli diğer bölümleriyle beraber etkiler.
B12 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?
Bununla beraber vücut sisteminde artan adrenalin düzeylerinin etkisi olan yorgunluğu azaltmada da oldukça etkili olmuştur. Ayrıca, hormonların salgılanması, enzimlerin üretilmesi ve DNA sentezi işlevi gibi sinir ve kardiyovasküler sisteminin düzenlenmesinde zorunlu olan farklı metabolik işlemleri sürdürmüştür.
Vücudun işlevlerindeki oldukça önemli rolü sebebiyle, vücutta olası bir eksikliği, rahatsız edici ve ağrılı semptomlar biçiminde ortaya çıkabilir. Bu semptomlar genel olarak sürekli yorgun olma hissi ve depresyon gibi duygu durum sorunları gibi belirtileri içerir.
Bu gibi belirtiler ortaya çıkmaya başladığı zaman sonraki aşamalarında da bir eksiklik tespit edilebilir. Aksi durumda kan taraması aracılığıyla da erken teşhisi mümkündür. B12 vitamini genel olarak hayvanlardan elde edilen gıdalarda bulunmaktadır. Bitki kaynakları genetik olarak değiştirilmediği sürece bu vitamin formunu içermez.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
- Süt
- Kefir
- Tavuk eti ve yumurtası
- Kaz eti ve yumurtası
- Ördek eti ve yumurtası
- Dana ciğeri
- Kuzu ciğeri ( Kuzu ciğeri B12 vitamini açısından oldukça zengindir)
- Koyun ciğeri
B12 Vitamini Hangi Sebzelerde Meyvelerde var?
- Pancar
- Brokoli
- Ispanak
- Barbunya
- Bezelye
- Maydanoz
- Taze Fasulye
- Mercimek
B12 İçeren Kuruyemişler Nelerdir?
- Fındık. B grubu açısından zengin bir besin maddesidir
- Badem.
- Leblebi.
B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?
Sayısız özelliği olan B12 vitaminin faydaları genel olarak şunlardır:
B12 Vitamini Daha Fazla Enerji Verir
B12 vitamini, vücut üzerinde gerçekleşen metabolik işlemler için oldukça faydalıdır. Bunun sebebi, kompleks karbonhidratların, enerji elde edebilmek için hücreler aracılığıyla kullanılan basit glikoz zincirlerine dönüştürülmesindeki önemli rolüdür. Bu durum, aşırı yorgunluğun sebebinin genel olarak B12 vitamini eksikliğinin bir sonucu olduğu zaman açıklanır.
Sinir sistemi, kasların tam manasıyla kasılması gerektiğinde nörotransmitterlerin oldukça etkili bir şekilde sinyal vermesi için B12 vitamini formunu gerektirir. Bu önemli mekanizma, vücudun bu kadar çabuk yorgun hissetmeden en basit görevleri yapmasına izin veren detaydır.
B12 Vitamini Nörodejeneratif Hastalık Geliştirme Riskini Yüksek Oranda Azaltır
Vücut, yetersiz alım sebebiyle B12 vitamini içermediği zaman sinir sistemi, zorlu bilişsel süreçlere hiçbir şekilde ayak uyduramaz. Sonuç olarak psikolojik ve nörolojik müdahale, bilişsel gelişimi engeller. B12 vitamininin bilişsel işlev için önemi, sinirsel sisteminin de-jenerasyonunu engellemektir. Bu durum, kronik hafıza kaybı ile karakterine edilebilen alzheimer hastalığının gelişme riskini azaltmada da oldukça önemlidir.
B12 Vitamini Ruh Halini Geliştirir
B12 vitamini, sinir sistemini düzenleme ve yönetme yeteneğine sahip bir diyetin temel bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Bunu yaparak anksiyete ve depresyon gibi herhangi bir duygu durum bozukluğu geliştirme şansını yüksek oranda azaltır. Ayrıca vücudun, yüksek düzeylerde psikolojik stresle başa çıkmasına ve nörolojik işleyişini sağlıklı bir şekilde sürdürmesine yardımcı olan bazı bileşikler üretmek için oldukça etkilidir.
B12 Vitamini Sağlıklı Kalbi Teşvik Eder
Kalp sorunları, gelişmekte olan ya da gelişmiş ülkeler tarafından karşılaşılan önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. Bu durum, oldukça önemli bir husustur. Çünkü B12 vitamin formu, sağlıklı bir şekilde çalışan kardiyovasküler sistem için de son derece faydalıdır. Artmış homosistein düzeyleri kan damarlarına zarar verebileceği ve venöz tromboz ya da ateroskleroz gibi hayatı tehdit edebilecek hastalıklara sebep olabileceği için vücuda oldukça zararlıdır. B12 vitamini, amino asitler parçalandığı zaman üretildiği için kandaki bu hormon düzeylerini yönetme ve düzenleme rolünü oynar.
B12 Vitamini Saçlara ve Cilde Faydaları
Metabolik süreçlerdeki rolü sebebiyle hücre üretilmesinin de B12 vitamininin yetkisi altında olduğunu söylemeye gerek yoktur. Cilt ve saç, sağlıklı hücre üretiminin birer sonuçları olduğundan dolayı B12 vitamininin bu durumlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söylemek gerekir.
Bu vitamin formu, kızarıklık, aşırı yağ ya da kuruluk ve iltihap (enflamasyon) gibi sağlıksız olan belirtileri azaltarak cildi iyileştirir. Bu vitamini içeren besinleri sağlıklı bir biçimde tüketilmesi, daha az saç kırılması ile beraber çok daha güçlü saç foliküllerine yol açar. Böylece erken kelliklere karşı da yüksek bir korunma sağlanmış olur.
B12 Vitamini Sindirim Sistemini Süreçlerini Düzenler
B12 vitamini, gerekli olan sindirim enzimlerini üretmede oldukça hayati bir önem taşıdığından dolayı kompleks bileşiklerinin vücut tarafından emilmesi çok daha kolay çözünür ve daha basit bileşiklere ayırarak sindirim sürecine tam manasıyla yardımcı olur.
Bu vitamin, sağlıklı olan bakterileri sindirim sistemi içerisinde tutar ve bu bakterilerin yok edilmesini tamamen önler. Sindirim sistemindeki sağlıklı olan bakterilerin dengesi ve zararlı olan bakterilerin atılması, enflamatuar bağırsak hastalığı gibi sorunların gelişmesini engelleyen en önemli durumdur.
B12 Vitamini Gebeliğe Katkılar Sunar
DNA sentezi için B12 vitamininin önemi sebebiyle bu vitamin, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlayan hayati bir besin olarak bilinir. Fiziksel ve zihinsel olarak büyümeleri, annelerin vücudundaki sağlıklı B12 vitamini ile beraber folat düzeyleri sebebiyle yüksek oranda korunur. Sürekli folat ile beraber işlev gören B12 vitamini sebebiyle doğum kusurlarının oluşma riski de büyük seviyelerde azalır.
B12 Vitamini Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir
Yakında dönemde yapılan daha fazla araştırma, B12 vitamininin bağışıklık mekanizması üzerindeki etkileri ve belirli kanser tiplerini önlemedeki rolü üzerine odaklanmaktadır. B12 vitamininin bu etkisinin folat varlığında arttığı da görülmüştür.
Yapılan birincil araştırmalar, daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi sebebiyle B12 vitamini varlığı ile vücudun kanser tiplerini geliştirme riski arasındaki korelasyonu giderek daha fazla göstermektedir. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi günümüzün sorunu olan Covid-19 için de hayati bir rol oynamaktadır.
B12 Vitamini Kırmızı Kan Hücrelerin Üretilmesine Yardımcı Olur
B12 vitamininin üstlendiği bir başka rol da kandan oksijen taşıyabilen kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yüksek oranda yardımcı olmasıdır. Düşük olan kırmızı kan hücresi sayımları, kronik yorgunluk ile karakterize edilen ve en ufak bir aktivite yaparak bitkin hale gelen kansızlık gibi ağrılı bir sorunun gelişmesi anlamına da gelebilir.
B12 Vitamini Antienflamatuar ve Analjezik Olarak İşlev Görür
Bazı B12 vitamini formları, ağrı yönetimi için son derece gereklidir ve bu vitamin olmadan vücut, bu tarz durumlar ile kesinlikle baş edemez. Bacak, sırt ya da boyun gibi bazı ağrıları olan kişileri içeren çalışmalar, B12 vitamini alımıyla beraber durumlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir.
Vücut tarafından sitokin üretimini baskılamak amacıyla B12 vitamininin metil formuna ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar, artrit sorunundan mustarip hastalarda aynı etkiye sahip olabileceğini ve sonuç olarak da daha az ağrıyla karşılaşacaklarını göstermektedir.
B12 Vitamini Sağlıklı Tırnakların Oluşmasını Sağlar
B12 vitamini eksikliğinin bir işareti de minimal bir baskı uygulansa bile kırılan zayıf tırnaklardır. Bunun sebebi besin maddesinin temel olarak tırnakların oluşmasını sağlayan hücre üretim süreci için önemlidir. B12 vitamini açısından zengin gıdaların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi çok daha güçlü tırnakların oluşmasına yardımcı olur ve tırnakların kolay bir şekilde kırılmasını da engeller.
Sonuç olarak B12 vitamininin bu önemli faydaları, her insan için son derece gereklidir. Bunun için diyetlerinize B12 vitamini içeren uygun gıdaları dahil etmeniz gerekir. Bu şekilde, daha sağlıklı bir hayatın ve yorulmadan birçok aktivite yapmanıza izin veren gelişmiş bir yaşam tarzının tadını çıkarabilirsiniz.
B12 Vitaminin Zararları
B12 vitamini eksikliği zararları olduğu gibi B12 vitamini fazlalığı zararları bulunmaktadır. B12 vitamini fazlalığı panik atak, stres, gerginlik, uykusuzluk, karın ağrısı, bulantı, ishal ve sivilceye neden olur. Ayrıca b12 vitamini eksikliği ise Anemi (kansızlık), nörolojik ve ruhsal bozukluk neden olmaktadır.