Aroma Terapi Nedir? Nasıl Yapılır?

01.11.2020
2.106
Aroma Terapi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bakım Ve Masaj Terapileri Neden Tercih Edilir?

Son dönemlerde günlük stres ve kaygı nedeniyle insanların bakım ihtiyaçları da hızla arttı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar gün içerisinde çok fazla kirliliğe maruz kalıyor. İş stresi, ev yorgunluğu derken hemen hemen herkes belli dönemlerde bakıma ihtiyaç duyuyor. Öğrenciler yoğun okul temposuna daha rahat ayak uydurabilmek için bazı dönemlerde doğal bakımlara ihtiyaç duyarlar. Herkesin hayatında aşırı stresli olduğu ve rahatlamak istediği dönemler vardır.

Sınav dönemleri öğrencilerin en stresli ve yoğun olduğu dönemlerdir. Uykusuz kaldıkları için hem ciltleri hem de vücutları bakıma ihtiyaç duyar. Sınav dönemlerinin ardından iyi bir terapi bir sonraki döneme onları daha iyi hazırlar. Evlilik sürecindeki çiftler de son zamanlarda doğal terapilere ihtiyaç duyuyor. Evlilik sürecinin stresi ve yoğunluğu çiftleri çok yorduğu için özellikle balayı günlerinde özel bakımlara sık başvuruyorlar.

Kadın erkek herkes vücut ve cilt bakımına ihtiyaç duyar. Bakım yaptırmak psikolojik olarak da kişilere iyi gelerek onların yaşam kalitelerini arttırıyor. Kişilerin kendilerine bakmaları öz güvenlerini de arttırarak sadece onlara değil çevrelerindeki insanlara da pozitif enerji yayıyor.

Aroma Terapi Nedir?

Cilt sağlığı herkes tarafından önemsenen ve dikkat edilen bir konudur. Bunun için sık sık yeni cilt bakımı yöntemleri ve teknikleri ortaya çıkıyor. Bu yöntemlerden en etkili olanlarından bir tanesi de aroma terapi yöntemi. Son zamanlarda sık başvurulan aroma terapi tekniği olumlu sonuçlarıyla pek çok kişiyi mutlu ediyor. Sadece cilt bakımı değil aroma terapi masaj olarak uygulanarak rahatlık ve dinçlik hissi kazandırıyor.

Aromaterapi güzel kokulu bitkilerin çeşitli bölgelerinin özel tekniklerle damıtılmasıyla oluşturularak elde edilen yağların sağlık için kullanılmasıdır. Bitkilerin kabuk, yaprak veya tohumlarından yararlanılır. Çeşitli tedavi yöntemleriyle bu yağlar insanları fiziksel ve ruhsal olarak iyileştirir.

Aromaterapide pek çok yağ vardır. Bu yağlara genel olarak uçucu yağ adı verilir. Yağlar birkaç tanesi beraber kullanılabildiği gibi tek başlarına da oldukça etkilidirler. İstenilen tedaviye göre kullanılan uçucu yağlar da değişir.

Aroma Terapinin Dönemsel Gelişimi

Aroma terapi yağları eski dönemlerde hastalıklara şifa olması için uzun yıllar kullanılmış ve olumlu sonuçlar vermiştir. Yağların insan vücuduna olan etkileri ve tedavilerde kullanımları zamanla değişmiş ve gelişmiştir. Yağlar ve çeşitli bitkiler eski dönemlerde dini törenlerde sıklıkla kullanılmış ve bazı bitkiler kutsal kabul edilmiştir. Bitkilerin ve doğanın gücünü insanlar çok eski yıllarda keşfettiler. Teknolojinin ve tıbbı cihazların olmadığı zamanlarda doğa sayesinde tedaviler geliştirilmiştir. O

Dönemin sağlıkçıları çeşitli otları ve bitkileri kaynatarak farklı aromalar ve ilaçlar elde etmiş ve pek çok hastalığa şifa bulmuşlardır. Dönem dönem farklı amaçlar için kullanılan yağlar vardır. Örneğin ada çayı uçucu yağı kadınlarda hormon dengelerini düzelttiği için bir dönem kadın yağı olarak da anıldı. Sonra bağışıklık sistemine olan etkisi keşfedilince kullanım alanı değişti. Günümüzde masaj ve kozmetik ürünlerinde kullanılarak fayda sağlamaya devam etmektedir.

Aroma Terapi Yağları Nelerdir?

  • Ada çayı uçucu yağı: Ada çayının sakinleştirici etkisi burada da kullanılır. Vücudu sakinleştiren ada çayı uçucu yağı en sık tercih edilen uçucu yağlar arasında yer almaktadır.
  • Akgünlük uçucu yağı: Akgünlük bir ağaç çeşididir ve ağaçtan elde edilen yağların damıtılması sonucunda akgünlük uçucu yağı elde edilir. Cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen akgünlük uçucu yağı özellikle cilt bakımında sık tercih edilmektedir.
  • Bergamot uçucu yağı: solunum rahatsızlıklarının iyileşmesi için tercih edilir.
  • Biberiye uçucu yağı: diğer yağlardan farklı bir kullanım amacı vardır. Vücuda faydalarının yanı sıra hafızayı güçlendirdiği gerekçesiyle de kullanımı tercih edilir.
  • Greyfurt uçucu yağı
  • Fesleğen uçucu yağı: Bu yağ çeşidi fesleğen bitkisinin buharla damıtılması sonucunda elde edilir. Özellikle ağrıyan kaslar ve eklemler üzerinde etkilidir. Stres ve kaygı üzerinde de iyileştirici etkisi kanıtlanmıştır.

Aroma Terapinin Faydaları Nelerdir?

Güzel kokular her zaman insanları mutlu eder. Buradan yola çıkan psikologlar aşk acısında bile aromaterapi tedavisi önermektedirler. Güzel konular sayesinde zihin huzurlu hisseder. Depresyondan çıkma konusunda da aromaterapi oldukça etkilidir. Aroma terapi masaj olarak uygulanma konusunda oldukça yaygındır.

Masaj insan vücudunu oldukça rahatlatırken bu esnada kullanılacak aroma terapi yağları sayesinde masaj bir şifa seansına dönüşmektedir. Ayrıca vücuttaki izler için de tercih edilebilir. Hafif çarpmalar sonucu oluşabilen morluklara uygulanan yağlar olumlu sonuçlar vermektedir.

Cilt bakımı konusunda son yıllarda doğal ürünlere ilgi artıyor. Uçucu yağlar da sık makyaj malzemesi olarak kozmetik ürünlerinde kullanılmaya başlandı. Ayrıca maske olarak cilt bakımı seansları da cilt sorunlarını yok ederek cilde parlaklık kazandırıyor.

Yağlı Ciltler İçin Maske Uygulaması

Vücutta uygulanacakları bölgeye göre yağların kullanım şekilleri değişir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise seçilen yağlardır. Bu yağlar doğal olmalı ve özenle üretilmiş olmalıdırlar. Özellikle hassas ciltlere uygulama yapılacağı zaman daha fazla dikkat edilmelidir. Yüze uygulanan yağlar farklı baz yağlarıyla seyreltilerek uygulanmalıdır. Böylece cildiniz zarar görmeyecektir.

Günümüzde en büyük cilt problemlerinden bir tanesi de yağlı ciltlerdi. Yağlı ciltler sivilce oluşumuna çok müsait oldukları için sık bakıma ihtiyaç duyarlar. Bunun için yapılabilecek maske şöyle: 3 yemek kaşığı mısır unu ve 3 yemek badem ununu karıştırın.10 damla lavanta yağı, 5 damla bergamot yağı, 3 damla misk ada çayı yağı ve ayrıca 3 damla biber yağı ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Elde ettiğiniz maskeyi yumuşak hareketlerle cildinize masaj yaparak uygulayın. 15 dakika kadar cildinizde bekletin. Daha sonra ilk olarak ılık suyla yüzünüzü yıkayın sonrasında soğuk suyla tekrar yüzünüzü yıkadığınızda ferahlamayı hissedeceksiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.